Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
24. juli 2001


Poul Smidt som NGO
21. JULI – I en efterskrift til Poul Smidts kronik d. 19. juli står der, at han er medlem af flere NGO’er. Desværre afsløres det ikke hvilke. Det var vel næppe som NGO, at Smidt deltog i World Economic Forums møderække i Salzburg? Kronikken undlader også omhyggeligt at sætte navn på de NGO’er, som Smidt mistænker for at være forklædte embedsmænd eller partirepræsentanter. Er det OVE, NOAH, Greenpeace, Kvinder for Fred eller måske Kvindernes Internationale Liga for Fred og Frihed, som Smidt har i kikkerten? Svaret blæser i vinden.
Det er ærgerligt, at Smidt hopper over, hvor gærdet er lavest og begår en kronik, som stort set er et opkog af en artikel i Financial Times. Der er nemlig god grund til at være opmærksom på faren ved at NGO’erne bliver for tæt koblet til staten eller til kommercielle virksomheder. Men det kræver en mere seriøs analyse end Smidts kronik for at bringe noget nyt.

Niels I. Meyer
Grønnevang 55
2970 Hørsholm

Christian og japanerne
19. JULI – Efter at have læst Christian Madsbjergs anmeldelse af en ny bog om japansk ungdomsmode, må man endnu engang spørge sig selv: Hvornår får Information en skribent på Japan-stoffet, der ikke blot morer sig over »de mærkelige japanere«? En skribent, der ikke blot gentager de mest almindelige stereotyper om japanerne? En skribent der anerkender, beskriver og analyserer den udvikling, Japan er midt i og længe har været i gang med? En skribent, der – modsat CM – f.eks. véd at »109« er et varehus og ikke en del af en adresse? En skribent, der kan finde ud af, om den citerede person er en mand eller en kvinde? En skribent, der har fulgt med i de japanske virksomheders restruktureringer og ændrede økonomiske kår op gennem 1990’erne? En skribent, der forstår at der er andre japanske unge end dem i Harajuku? At de både kan være snavsede og oprørske? At oprør kan have mange udtryk? At undergrunden, avantgarden, og dem der hverken har lyst eller økonomi til at følge med også findes? At stilstand ikke findes – hverken i moden eller i kulturen som helhed – kun udvikling?
Japanerne og det japanske samfund farer i mange retninger i en rasende fart. Kun Christian Madsbjergs syn på dem står stille.

Sune Olofsson Hansen
Møllegade 7A, 3.5
8000 Århus C

Mangel på nytænkning
*Så fik Europa igen et jerntæppe, denne gang i Genova. Igen ville folket noget andet end lederne.
Vi fik også en meget konkret genbrug af l947-begrebet »contain-ment«.
Bare nu ikke vor egen store brobygger, statsministeren, får for mange gode ideer med hensyn til kløften mellem mindretal og flertal i den danske befolkning.Skulle vi ikke snart skippe herskerkulturen og blive partnere af hensyn til fremtiden?
Geo Horn, Teglværksvej l0, 9362 Gandrup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her