Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
24. juli 2001


Mediedækning
18. JULI – O media... i krig og kærlighed. At jeg hos en avis – der på sin vis selv er et barn af Anden Verdenskrigs modstandsbevægelse – må opleve en udbredt mangel på realitetssans med hensyn til hvad krig er og implikerer, kan ikke overraske.
Det overraskende er til stadighed:
A. At modstandsbevægelsen overlevede. Trods det veltilrettelagte togt mod dem, og at de – enkelte blandt dem – formåede at likvidere de stikkere, der ville have betydet bevægelsens endeligt, og at det havde været betydeligt sværere at få Danmark placeret på de allieredes side uden disse begivenheder og de enkelte fejl.
B. At de fredsskabende initiativer der vitterlig foretages f.eks. i Israel/Palæstina-området, får så ringe mediedækning.

Peter Buch
Søndre Fasanvej 35, 1.th.
2000 Frederiksberg

Statistik
18. JULI – Om 100 år er en tredjedel af Danmarks befolkning nogen, som er anderledes. Men hvordan er de anderledes? De kan føre deres stamtavler tilbage til lande som er »mindre udviklede«. Og så er det man tænker, hvor mange af os kan det? Hvor mange af os har stammødre eller stamfædre, som er indvandret fra Tyskland, Sverige, England, Frankrig, Norge dengang de var »mindre udviklede«? For 100 år siden var de alle sammen »mindre udviklede«. For hvis regnestykket kun går på hudfarven, bliver det vist noget i retning af statistisk racisme.
Men det dramatiske kommer, når nu om lidt visse grupper regner videre og fortæller os, at om 200 år er de, der er anderledes, talstærke nok til at kunne stemme sharia ind i grundloven. Det er ikke sikkert, at alle er lige så skeptiske som Hans Oluf Hansen med hensyn til at kunne overskue udviklingen gennem et århundrede. Men gik vi bare 200 år tilbage, ville næppe nogen dengang kunne have forudset, at Jeffersons svage, splittede USA år 2000 ville være mægtigere end alle de andre.

Henry Jensen
Odinsvej 18
Vildbjerg

Olympisk hykleri
18. JULI - Hvis der fandtes en konkurrence ved de olympiske lege i hykleri, ville Danmark have en sikker guldmedaljevinder, nemlig Niels Helveg Petersen.
Han er meget forarget over Israels brug af »moderat fysisk pres«, men selv gik han som udenrigsnminister i 1999 stærkt ind for, at Danmark skulle bruge moderat fysisk pres ved at smide med bomber i Jugoslavien.
Problemet med at sende Helveg til OL er dog, at vi risikerer, at et civiliseret land arresterer ham som eftersøgt, berygtet bombeterrorist. Og hvad værre er, Helveg vil måske blive udsat for moderat fysisk pres for at få ham til at afsløre fremtidige, planlagte danske bombeangreb, så ofrene kan bringes i sikkerhed i tide. Intet under at Helveg er modstander af det. Det urovækkende er, at tilhængerne af danske bombeangreb formodentlig er fuldstændig oprigtige, når de ikke kan se nogen sammenhæng mellem deres egne ugerninger og det, de med så stor harme kritiserer hos andre. Dette varsler en dyster fremtid.

Iver Hagel-Sørensen
Hyltebjerg Allé 78 a S/M
2720 Vanløse

Henrik Cavling, 1858-1933
*Journalist, redaktør på Politiken 1904.
»Om Henrik Cavling som aktiv deltager-observatør i processen er helt pålidelig, beror på en nærmere analyse. I samtiden blev stjernereporteren ikke altid betragtet som helt pålidelig. ’Løgne-Henrik’ blev han også kaldt af mindre venlige kolleger.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her