Læsetid: 2 min.

Perifér undersøgelse

En slatten rapport fra udlændinge-styrelsen
Debat
24. juli 2001

Iran
Hver eneste dag er der mennesker i den islamiske republik Iran som tortureres eller piskes på offentlige steder. Og cirka hver anden dag bliver et menneske henrettet i Iran, nogle i form af stening. Disse rystende forhold er det næsten umuligt at læse om i de danske medier. Ligesom det er næsten umuligt at læse om dem i Udlændingestyrelsens nye factfinding rapport fra Iran.
Til gengæld bliver den daglige piskning, og de næsten daglige henrettelser, dækket i de officielle iranske aviser. Af disse fremgår det således at siden det såkaldte præsidentvalg i Iran den 8. juni (som jo ikke var et rigtigt demokratisk valg da kandidaterne skulle godkendes af det islamiske Vogternes Råd og kun mandlige islamister kunne kandidere), har regimet annonceret 60 henrettelser. I første halvår af 2001 var antallet af henrettelser/steninger nået op på 103! På grund af den voksende sociale utilfredshed og uro gennem de sidste par år, har regimet optrappet henrettelses-intensiteten for at skræmme de kritiske dele af befolkningen til ro.
Under det islamiske regime er alle former for oppositionel, verdslig organisering, herunder fagforeninger, socialistiske partier og kvindepolitiske bevægelser forbudt. Det har resulteret i et meget højt antal politiske fanger, der jævnligt udsættes for tortur i de iranske fængsler, og udgør en del af ofrene for de mange henrettelser, selvom de ofte ’forklædes’ som narkoforbrydere o.l.
Læser den danske Udlændingestyrelse mon ikke iranske aviser? Jeg tænker her på den helt nye rapport fra Udlændingestyrelsen: Rapport fra factfinding mission til Iran – 9.-17. september 2000 (www.udlst.dk/sjle6/iran2001)), som styrelsen angiveligt har sat i værk fordi Danmark modtager et stigende antal iranske flygtninge: Antallet af iranske asylansøgere i Danmark er således steget fra 184 personer i 1999 til 378 personer i år 2000. (jfr. Pia Fris Laneth i Information den 16. juli)

Hos bødlen, ikke offeret
Factfinding-rapporten handler helt overvejende om visum- og paspørgsmål, udrejseprocedurer etc, – altså spørgsmål som er perifere, formalistiske og bureaukratiske set i forhold til de forhold som får mennesker til at flygte. Og så har styrelsen (chok!) hentet sine oplysninger primært hos de iranske myndigheder (hos bødlen og ikke hos offeret), og vestlige ambassader. Eksempelvis hedder det i afsnittet om homoseksuelle: »Flere vestlige kilder, herunder en ambassade, udtalte uafhængigt af hinanden at homoseksuelle ikke har problemer i Iran i dag«. Måske skulle udlændingestyrelsen, hvis der skulle komme en kødfuld rapport ud af det, spørge iranske bøsser og lesbiske herom – i stedet for vestlige diplomater!!!

Magthaverudsagn
Hvis udlændingestyrelsen ønsker at lave en brugbar
factfinding rapport der skal give styrelsen en reel og ærlig baggrund for at tage stilling til det voksende antal asylansøgere fra Iran, så er det de konkrete politisk-demokratiske og rets- og straffepolitiske vilkår styrelsen skal undersøge. I stedet for at basere sig alene på udsagn fra magthaverne hvilket har resulteret i en slatten og ukritisk rapport.
Ikke sært at et stigende antal mennesker flygter fra Iran.
Det er jo livsfarligt at have sin egen mening, og især sin ikke-islamiske mening, i den islamiske republik Iran.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her