Læsetid: 2 min.

Sport?

Værdighed eller sponsorinteresser
Debat
13. juli 2001

OL
Åbent brev til Niels Holst-Sørensen.
Bruxelles, 9. juli 2001
Kære Niels Holst-Sørensen
I et interview i Politiken den 9. juli udelukker du ikke muligheden for at støtte Kina som værtsland for de olympiske lege i 2008. Det er trist og skuffende nyt.
Jeg anerkender naturligvis, at idræt og politik, specielt partipolitik, ikke bør sammenblandes. Det er et smukt og rigtigt princip, som naturligvis bør håndhæves og ofte også bliver håndhævet med omtanke.
I forhold til Beijing som vært for OL i 2008 er det nogle grundlæggende forhold, som bør være afgørende.

Et fredeligt samfund
I det olympiske charter hedder det, at den olympiske ånd er at stille sporten til rådighed for menneskets harmoniske udvikling med henblik på at fremme skabelse af et fredeligt samfund, der er optaget af bevarelse af menneskelig værdighed.
Kina forbryder sig fundamentalt mod disse principper med alvorlige krænkelser af de grundlæggende menneskerettigheder, med undertrykkelse af meningsforskelle og forbud mod at afholde demonstrationer, med undertrykkelse af religiøse, etniske og andre mindretal, med udbredt anvendelse af tortur fra politiets og militærets side, med en modbydelig anvendelse af dødsstraffen – 1781 mennesker er henrettet af de kinesiske myndigheder inden for de seneste tre måneder – nogle for tyveri af benzin og salg af dårlige fødevarer!
Intet tyder på, at de kinesiske myndigheder forbereder initiativer til overholdelse af menneskerettighederne – tværtimod.
Dertil kommer de alvorlige miljømæssige og sociale følger af at placere OL i et land som Kina.

Tvangsflytninger
Myndighederne må forventes skrupelløst at se bort fra forureningsproblemer og den katastrofale mangel på vand til borgerne i mange områder, og gennemføre tvangsflytninger af borgerne for at skabe plads til denne begivenhed.
De kinesiske myndigheder vil naturligvis benytte OL til et voldsomt PR-fremstød – helt på højde med begivenhederne i 1936 i Berlin, og myndighederne vil ikke acceptere kritiske kinesiske borgere i denne sammenhæng – de kan forventes henrettet eller gemt godt af vejen i Kinas primitive fængsler, indtil OL er overstået.
Det vil være helt upassende at udpege Beijing som vært for OL i 2008. Der bør gives et rungende nej til den kinesiske regering. Den Internationale Olympiske Komite bør samtidig opstille klare retningslinjer, der omfatter overholdelse af menneskerettigheder, og krav til demokratiske principper, som betingelse for at kunne udpege et land som vært for OL.
Kina kan tages op til fornyet vurdering, når de kinesiske myndigheder grundlæggende har ændret deres politik med hensyn til overholdelse af menneskerettigheder og fremme af demokrati og retsstatslige forhold.
Jeg håber, at kravet om »menneskelig værdighed« og ikke snævre økonomiske sponsorinteresser vil blive udslagsgivende for din stemmeafgivning i Moskva på fredag.
Med venlig hilsen,
Torben Lund.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her