Læsetid: 1 min.

Sukkersød energipolitik

Det er ikke kun EU, der fører perspektivløs politik i sukkerbranchen
26. juli 2001

Energi
Information bragte den 5. juli en kronik »Det sødeste vanvid«, om den urimelige, og for ulandene skadelige EU-støtte til sukkerproduktionen, herunder også til de danske sukkerfabrikker.
Det er imidlertid ikke kun EU, der fører perspektivløs politik i sukkerbranchen. Den danske regering lider af lige så lidt fremsyn overfor en oppustet industri.
Situationen er nemlig, at regeringen har fritaget sukkerindustrien for såvel energi- som CO2-afgifter, så branchen kun betaler cirka 1/3 af den pris for energien, almindelige forbrugere må betale.
De tre sukkerfabrikker i Nakskov, Nykøbing og Assens har tilsammen et energiforbrug på cirka 4.500 TJ svarende til forbruget i cirka 50.000 parcelhuse.
Men fordi regeringen har placeret sukkerindustrien på en såkaldt ’procesliste’, betaler industrien (i lighed med mange af de største energiforbrugere) overhovedet ikke energiafgifter, og kun en symbolsk CO2-afgift på tre kr/ton udledt CO2 – hvor husholdningerne betaler 100 kr/ton. Og når energiprisen er billig, savner virksomhederne det væsentligste incitament til at spare på energien.
For tiden punker regeringen velberettiget USA for ikke at ville ratificere Kyoto-protokollen. Og samtidig taler og skriver regeringen meget om Danmarks bidrag til den globale bæredygtighed forud for Rio+10 topmødet i Sydafrika år 2002.

Støtten bør saneres
Derfor burde man gribe i egen barm, og sørge for at få saneret den direkte og indirekte subsidiering af de produktioner, som ikke er bæredygtige i et globalt perspektiv.
Afgiftsfritagelsen i sukkerindustrien er blot et eksempel på dette. Men det værste eksempel er dog, at man har fritaget hele gartneribranchen for at betale energi og CO2-afgifter, for at branchen midt i den mørke og kolde vinter kan producere subtropiske blomster, tomater og agurker i uisolerede udestuer.
Den samme produktion kan i troperne og subtroperne produceres i almindeligt dagslys. Og CO2-udslippet fra transporten af produkterne til det høje nord er kun en brøkdel af, hvad CO2-udslippet er ved at dyrke dem i Danmark.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu