Læsetid: 3 min.

Vi svigter ikke Somalia

Danmark arbejder for fred og udvikling. Vi kan være stolte over indsatsen i Somalia, som også er med til at reducere årsagerne til flugt og udvandring
Debat
11. juli 2001

Somalia
Information bragte den 9. juli en forsideartikel med overskriften ’Massiv somalisk kritik af Danida’ og i avisen fulgte artiklen ’Hjælp os hvis I vil undgå flere flygtninge’. Artiklerne gentog den kritik af den danske bistand til Somalia, som Information første gang bragte med artiklen ’Danmark svigter Somalia’ den 30. maj. Kritikken bygger på misforståelser.
Som jeg allerede skrev i Information den 6. juni, svigter Danmark ikke Somalia. Tværtimod. Siden 1998 har vi været et foregangsland med vores stærke og balancerede engagement i Somalia. Den danske udviklingsorienterede nødhjælp, som er mere langsigtet end almindelig nødhjælp, har været en succes.
Der er fra 1998 til og med år 2000 givet cirka 60 mio. kr i støtte til Somalia med godt resultat. Danmark vil over de næste tre år yde yderligere 63 mio. kr til bl.a. at fortsætte minerydning, genopbygning af infrastruktur, reintegrering af flygtninge og internt fordrevene, styrkelse af civilsamfundet, og kapacitetsopbygning af den offentlige administration.

Misvisende påstand
Det er korrekt, at hovedparten af den danske bistand hidtil er gået til den nordvestlige region Somaliland, hvor der hersker relativ stabilitet. Men det er misvisende at hævde, at Danmark bevidst begrænser sig til kun at støtte Somaliland. Støtten ydes til alle dele af Somalia i det omfang, det er muligt og sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Væsentlige dele af det centrale og sydlige Somalia er beklageligvis stadig i krigsherrernes magt med uroligheder og usikkerhed, herunder kidnapning af hjælpearbejdere og alvorlig kriminalitet, til følge.
Det er risikabelt – menneskeligt og finansielt – at gå ind med støtte der. Men vi gør, hvad vi kan. For eksempel støtter vi UNICEF’s vigtige aktiviteter til fordel for børn i hele Somalia. Og vi har ydet støtte til Puntland i det nordøstlige Somalia.
Som jeg tidligere har påpeget, har Danmark øremærket over fire mio. kr. til FN’s samarbejdsprogrammer med overgangsregeringen. Disse aktiviteter er desværre endnu ikke kommet i gang, bl.a. grundet fortsat usikkerhed i hovedstaden Mogadishu. Overgangsregeringens forsøg på at skabe et samlet Somalia støttes både i princippet og i praksis af Danmark og EU, men det må erkendes, at de hidtidige resultater har været beskedne. Overgangsregeringen har endnu ikke haft meget held med at samle de somaliske regioner, eller med at skabe sikkerhed og stabilitet i de centrale og sydlige dele af landet. Overgangsregeringen er indtil videre kun officielt anerkendt af et land – Sudan. Fred og forsoning tager tid.

Kompleks virkelighed
Danmark arbejder således for fred og udvikling i hele Somalia. Vi kan være stolte over indsatsen i Somalia, som også er med til at reducere årsagerne til flugt og udvandring. Den forbedrer også flygtninges mulighed for at vende tilbage til Somalia. Den somaliske virkelighed er kompleks, men Danmark gør sit bedste for at hjælpe Somalia under disse vanskelige omstændigheder. Det er vigtigt, at Danmark også bistår de konfliktfyldte dele af Afrika såsom Somalia.
Folketinget står bag den ny strategi for dansk udviklingspolitik, hvor konfliktforebyggelse og- håndtering i Afrika står centralt. Under den netop afholdte konference i Maputo om konflikter i Afrika bakkede afrikanske ledere såvel som afrikanske NGO’er og akademikere op om en sådan dansk indsats.
Jeg er glad for konstruktiv og saglig kritik af vores støtte til Somalia. Udenrigsministeriet er i en næsten daglig og nyttig dialog med somaliere og andre, der interesserer sig for Somalia. I den positive ånd, vil jeg byde enhver henvendelse fra bl.a. somaliske foreninger velkommen.
Men lad os drøfte situationen i Somalia, og hvordan vi måske kan forbedre vores støtte på grundlag af fakta, ikke på grundlag af misforståelser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her