Kronik

Tour de medieskandale

Når elitesportsfolk vælger at bruge doping – og alle gør det – er det så ikke ok? Nej, mener dagens skribent, for kravene til muskelstyrke smitter af langt ned i ungdomsrækkerne – og det er dødsensfarligt
13. juli 2001

Når elitesportsfolk vælger at bruge doping – og alle gør det – er det så ikke ok?
Nej, mener dagens skribent, for kravene til muskelstyrke smitter af langt ned i ungdomsrækkerne – og det er dødsensfarligt

Det virtuelle rum
Tour de France har nu kørt en lille ugestid, med deltagelse af Bjarne Riis’ danske hold CSC Tiscali. Nogle sportsjournalister har i medierne nedtonet cykelsportens blakkede ry og er i færd med at gejle en national stemning op.
Alligevel har de spændte forventninger til dette års Tour mere gået på nye afsløringer af dopingmisbrug, luskede aftaler og økonomiske skandaler end på, hvem der ender på sejrsskamlen. De seneste seks måneder har budt på et overvældende antal dopingskandaler og stofmisbrug hos den internationale sportselite.
Blandt andet razziaen under Giro d’Italia, hvor 18 ud af 20 cykelhold var i besiddelse af 150 forskellige forbudte stoffer: ni af disse hold deltager i Tour’en og er derfor p.t. fritaget for afhøringer i Italien! Hertil kommer afsløringer af bestikkelse i opløb og spurter i de store cykelløb, så vi kan kun overraskes, hvis ikke Tour de France 2001 byder på nye kriminelle skandaler, doping, kollaps og fyringer.
Unge mennesker dør af doping og unge mennesker dør af stofmisbrug. Små drenge og piger spejler sig i sportsheltene og kopierer deres adfærd. Især unge mænd kopierer sportsheltenes adfærd, når det gælder misbrug af ulovlige stoffer. Doping og narko er dødsensfarligt, og begge dele er let tilgængeligt og vidt udbredt blandt elitesportsudøvere, motionister og stofmisbrugere over hele verden.
»Da jeg kørte i Belgien, begyndte jeg at tage amfetamin og blev hooked. Jeg brugte le pot belge: Amfetamin, heroin, kokain, samt smertestillende og blodkarudvidende stoffer. Dødens cocktail. […] …bruger i mindre løb, når man er sikker på, at der ikke er dopingkontrol. […] under træning. […] Det er nemt at bruge. Og det virker. Man er den største, den flotteste, den klogeste. Man er uovervindelig, usårlig. Man har det godt, når man bruger det. Det er derfor, det er så farligt.«
Siger den franske cykelrytter Erwann Menthéour i Doping på landevejen, Olav Skaaning Andersen og Niels Christian Jungs veldokumenterede bog om det organiserede dopingmisbrug af især EPO i cykelsporten. Heri fremhæver de mindst 15 mystiske dødsfald blandt meget unge, ambitiøse cykelryttere. Ved misbrug af EPO øges produktionen af røde blod legemer og blodet bliver tykkere. Cykelryttere bliver i perioder med EPO-sprøjter vækket om natten for at bevæge sig, fordi deres hvilepuls kan blive så lav og blodet så tykt, at der er risiko for blodpropper, så cykelrytteren vil dø i søvne.
Det komplekse apparat, der hersker omkring dopingmisbrug i cykelsport, skiløb, atletik og fodbold, er dels styret af, at sportschefer, læger, massører og trænere har bidraget til at systematisere misbruget af EPO, væksthormon med flere, og nogen tjener meget store penge på at sælge stofferne. 150.000 kroner årligt kan en professionel cykelrytter komme op på at betale for EPO ifølge Andersen og Jung.

Vinterens skandale er Finlands langrendslandshold, som efter flere sejre under årets VM i skiløb blev testet positive for brug af HES - et blodfortyndende middel. To trænere og to læger måtte efter hårdt pres erkende, at de var involveret. De har livsvarigt funktionsforbud inden for finsk skisport.
Flere formænd for de store internationale såvel som nationale idræts-, og olympiske organisationer har gjort, hvad de kunne for at holde kikkerten for det blinde øje, når dopingmisbrug er i sigte.
Organisationsformændenes tankeverden er så snæver, at de kun fokuserer på ’snyderiet’ ved dopingmisbruget. De nægter at tale om det sundhedsfarlige aspekt, bivirkningerne og dødsfaldene, og udbredelsen til motionister. Så behøver de ikke at gøre noget for at stoppe misbruget.

Dødsfaldene og de voldsomme bivirkninger fastholdes i et tabu af idrætsbosserne, sportsjournalisterne og eliteudøverne selv. IOC har været uanstændig langsom til at indføre tidssvarende dopingtests og dopingdomme, ligesom organisationerne har forskellige straffe for at misbruge de samme stoffer. Cykelryttere blev indtil 2001 idømt dopingstraffe på få måneder, mens atletikudøvere bliver udelukket i årevis. Det uhyggelige er, at konsekvenserne af misbrug af EPO og det voldsomme pres på kroppen er ukendte. I værste fald ser vi om ti år en stribe dødsfald blandt tidligere langrendsløbere, cykelryttere og fodboldspillere.
Den amerikanske supersprinter Florence Griffith-Joyner slog under OL i 1988 alle konkurrenter stort. Der verserede i forbindelse med hendes pludselige konkurrencestop rygter om misbrug af anabolske steroider. Florence Griffith-Joyner døde som 38-årig af et ’uforklarligt’ hjertestop. Ingen amerikaner er indtil sommeren 2000 testet positiv.
I dette forår bekendtgjorde
USA's nyoprettede (1999) antidoping-agentur, at man for første gang i idrætshistorien har testet egne atleter positive for doping. Agenturet vil ikke opgive navnene på de fem topatleter, men overlader det til udøvernes specialforbund at fælde deres sportsfolk, efter USA i årevis hyklerisk har peget fingre af østeuropæiske og kinesiske sportsfolk og anklaget dem for misbrug af doping.
Bivirkningerne og dødsfaldene er så tabuiserede, at det, der når mediernes søgelys, kun er toppen af isbjerget.
Nogle journalister argumenterer: »Når eliteudøverne helt bevidst vælger at bruge doping, så må de selv om det!« De unge cykelryttere får sammen med sprøjten at vide, at det ikke er farligt! Det er ikke kun østtyske svømmepiger, som uanede er blevet dopet. Nyhedsprogrammet 60 Minutes har dokumenteret, at cykelryttere i Lance Armstrongs generation er blevet dopet som ungdomsryttere i USA.
Sportsjournalisterne har med få undtagelser bidraget til at opretholde tabuet omkring doping, mange har haft en viden om det omfattende misbrug, men har anset det for en del af gamet: Deres job er blot at hylde heltene – ikke at skrive afslørende baggrundsartikler. Konsekvenserne af misbruget af anabolske steroider bliver heller ikke omtalt på sportssiderne. Impotens er dog stadig den mest tabuiserede bivirkning, andre er risiko for leverskader, hjerteanfald, hjernesvulster og nedsat forplantningsevne. På den mentale konto: Humørsvingninger, voldelighed, ukontrollabel adfærd, psykotiske træk og svære depressioner, der kan ende i selvmord.

Otte professionelle fodboldspillere i den italienske liga blev i foråret testet positive i misbrug af nandrolon, et af de anabolske steroider. Men de kunstige hormoner indtages ikke kun af højtlønnede fodboldspillere og fanatiske bodybuildere. Det er tværtimod meget udbredt i miljøer, hvor maskulinitet fejlagtigt opfattes som voluminøse biceps – og har været det i de sidste 15 år!
I dag behøver man blot at besøge et diskotek i provinsen eller det indre København for at møde en dørmand, hvis aggressivitet og voldelighed er på størrelse med lår og overarme. For nogle år siden gik en 26-årig mand amok uden for et diskotek i Boltens Gård i København. Han blev smidt ud af diskoteket, gik hjem efter en pistol, hvorpå han skød vildt ind igennem glasruderne til diskoteket. En 19-årig kvinde blev dræbt på stedet og andre blev såret. Manden misbrugte anabolske steroider. Da han senere blev idømt en behandlingsdom, fordi han blev erklæret sindssyg i gerningsøjeblikket, blev det omtalt i en lille notits i avisen. Misbruget af steroiderne blev ikke omtalt, på trods af at en ung kvinde mistede livet.
Til gengæld blev en meget aktuel sag fra dette år omtalt i medierne, nemlig da nogle politibetjente anmeldte fire kolleger (hvilket i sig selv er meget usædvanligt) for at misbruge anabolske steroider. Hos en af betjentene fandt man udover hormonpræparaterne også nynazistisk materiale.
Ud over misbruget i eliteidrætten gælder sammenstillingen af doping og narkotika den brutale kriminalitet, der omgiver produktion, smugling og distribution af stofferne, fordi der er så stor økonomisk vinding ved salget.
De kriminelle, som sælger anabolske steroider og væksthormoner, sælger ofte også kokain, heroin, amfetamin og ecstacy. Den brutale kriminalitet omfatter vold og mord i Colombia, Thailand, Burma, Rusland og andre lande, hvor nogle stoffer dyrkes og forarbejdes eller produceres kemisk. Der sidder danskere fængslet for narkosmugling i Thailand, Venezuela, Holland og USA. Men volden, kriminaliteten og tragedierne stopper ikke her.
I enhver lille flække i Jylland er det muligt at købe anabolske steroider, ecstasy, kokain og heroin takket være rockernes veludviklede distributionsnet. Hvis den lokale pusher ikke makker ret over for rockerne, får han det ene øje stukket ud!

Blandingen af sport og narko, så vi tidligt i 90’erne hos en af verdens bedste og dyreste fodboldspillere Diego Maradona. Allerede midt i 80’ernes USA, hvor pengene i professionel sport var astronomiske, døde flere footballspillere og basketballspillere af en overdosis kokain, i 90’erne er andre døde af hjernesvulster og hjertestop, som følge af steroiderne.
I Tyskland ville den kommende fodboldlandstræner Christoffer Daum affærdige verserende rygter om kokainmisbrug og indbragte selv en hårprøve til et testlaboratorium. Prøven var positiv – han måtte offentligt undskylde og vedkende sig misbruget, og han blev ikke landstræner, men træner i Tyrkiet, transitland for narko fra Asien til Europa. Er han den eneste i den europæiske fodboldelite, der misbruger kokain? Hvornår begynder sportsmedierne seriøst at dække de personlige tragedier som følge af doping og stofmisbrug hos danske og europæiske fodboldspillere, cykelryttere og andre atleter?
Så har unge mennesker måske en mulighed for at gennemskue, hvem der i sidste ende vinder ved at gøre doping og narko så let tilgængeligt, som tilfældet er i dag.

*For bivirkninger og yderligere oplysninger se: www.doping.dk

*Alice Riis Bach er cand.mag i kultur og formidling og B.Sc. i idræt.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu