Læsetid: 1 min.

Elevbevægelsen kan selv

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning har oplevet et opsving af aktivitet de seneste fem år
22. august 2001

Uddannelse
Den 15. august fremstilles elevbevægelsen som en død sild – med baggrund i uddannelsessociologen Knud Holt Nielsen (KHN). Men som artiklen ganske rigtigt oplyser, har KHN igennem de sidste fem år »fulgt elevbevægelsens udvikling fra sit skrivebord« – og hans forskningsarbejde i elevbevægelsen stopper omkring 1990.
KHN har derfor ingen særlig baggrund for at udtale sig om elevbevægelsen i dag. Det har derimod vi, der beskæftiger os med området til daglig, og arbejder med de elever, der i artiklen beskrives som uinteresserede i elevrådene. KHN har ret i, at det fra midten af 80’erne begyndte at gå ned ad bakken for
elevbevægelsen.

Seksdobling af aktive
I starten af 90’erne var elevbevægelsen nærmest død. Men i de sidste fem år er udviklingen vendt.
I Danske Gymnasieelevers Sammenslutning (DGS) er medlemstallet eksempelvis blevet seksdoblet til 90 medlemsskoler. Også i det udenomsparlamentariske arbejde er der sket en markant forøgelse, som har vist, at eleverne faktisk interesser sig for deres uddannelse. I 1998 dannede nogle elever Elevinitiativet som kæmpede mod daværende undervisningsminister Ole Vig Jensens uddannelsespolitik.
I slutningen af samme år blev den brede demokratibevægelse »Nu er det nok!« dannet. En paraply af stort set alle uddannelsessøgendes organisationer, som arrangerede nogle demonstrationer med titusindvis af elever og studerende.
I 1999 kom kulminationen, som gjorde op med forestillingen om de postmodernistiske unge, om zappergenerationen som ikke gider engagere sig og ikke kender til begrebet solidaritet. P.g.a. gymnasielærernes overenskomst blev undervisningen på 98 pct. af gymnasierne nedlagt og alene i København deltog over 8000 gymnasieelever i en demonstration mod Amtsrådsforeningen.
KHN har ret, når han skriver, at uddannelsespolitikken er blevet mindre demokratisk, idet man er gået bort fra den demokratiske eller korporative samarbejdsmodel.
Men det betyder ikke, at elevbevægelsen ikke bliver hørt. Med vores udenomsparlamentariske kampagner og aktive presseindsats har vi faktisk presset politikerne. Eksempelvis har Folketinget for nylig vedtaget et loft på brugerbetaling – efter pres fra DGS i medierne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu