Læsetid: 2 min.

Det frie ords festival

Vi skal fremover diskutere EU på en ny måde
Debat
27. august 2001

EU
Jeg tilbragte et par dage i Gøteborg med politiske debatter om så forskellige
temaer som WTO – good for who; Vestsahara glemt af verden; Hvad er der i maden; Nyliberalismen og Latinamerika (to eksempler: børnearbejde i Bolivia og de jordløses bevægelse i Brasilien); Det har betydning, hvad du gør (om fordeling af verdens ressourcer og solidarisk livsstil); European only (det vil sige identitet i den europæiske Union); Strategier for antiracistisk arbejde; Er demokrati i EU muligt (her holder en økobonde fra Norge et bevæget indlæg for føderalisme).
Der blev talt for direkte demokrati, og unge viste, hvorledes alternative banker, der skal sikre bæredygtig udvikling, kan fungere.
Politisk gedemarked
Det ligner en krydsning mellem et politisk gedemarked i 70’erne og Skanderborg-festivalen. Men scenen er Gøteborg juni 2001.
Her gennemfører Forum 2001 ’Det fria ordets festival’ med debat, kultur, musik, kunst og seminarer.
Den danske presse dækkede ikke arrangementet. Journalisterne læste konklusionerne fra EU-topmødet, eller de dækkede bølleoptøjerne.
Men faktisk var der under topmødet i Gøteborg mange fredelige og farvestrålende demonstrationer og flere NGO-aktiviteter end under noget tidligere formandskab.
Om ti måneder har Danmark formandskabet i EU.
Hvis vi skal bryde den onde cirkel af vold, der præger EU-topmøderne og andre internationale arrangementer, hvis vi tværtimod vil bruge det danske formandskab til at gøre Europa mere nærværende, hvis vi vil skabe en
Det frie ords festival på dansk grund, skal vi lære af erfaringerne fra Gøteborg.
Det var afgørende for succesen i Gøteborg, at deltagerne i festivalen kunne føle sig trygge, f.eks. at forældre uden problemer kunne tage også de mindste med i klapvognen.
Derfor vil meget tale for at lægge disse arrangementer langt fra selve topmødet.
Foregår topmødet i København, kunne det ’alternative topmøde’ henlægges til f.eks. Århus.
Når der diskuteres Europapolitik, skal det gøres konkret, hvor man for eksempel sammenligner legetøj, der er godkendt, med legetøj som ikke er EU-godkendt, eller man undersøger kemikalierester i kosmetikken…

Spejder og gymnastik
Ikke alene Junibevægelsen, FN-forbundet og Euro-pabevægelsen skal deltage. Spejderbevægelsen og Dansk Gymnastik- og Idrætsforeninger bør også være med.
Der bør inviteres gæster fra hele Europa, det vil sige også fra de lande i Øst- og Centraleuropa og Sydeuropa, som ansøger om medlemskab af Unionen – ikke blot fra politiske partier, men også fra miljø- og forbrugerbevægelser og fra fagbevægelsen.
Udvidelsen af EU er for vigtig til at blive overladt til politikere og diplomater – det er vigtigt at styrke dens menneskelige dimension.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her