Læsetid: 2 min.

Krig og inerti

EU og USA opruster i stigende grad. Hvad er meningen?
Debat
14. august 2001

Krig
Noget kunne tyde på, at rustningsindustrien har overtaget bilindustriens rolle som nøgleindustri i den vestlige verden.
Det kunne i hvert fald være en del af forklaringen på, at USA og EU har planer for en ny oprustningsbølge – amerikanerne med deres såkaldte raketskjold og Vesteuropa med udvikling af selvstændige varslingssystemer, kamphelikoptere, optisk satellitudstyr og transportfly som Airbus 300 M.
Den kolde krigs lange oprustningsperiode gav en teknologisk udvikling af hidtil ukendt omfang. IT-teknologi, satellitnavigation, elektroniske styringsmakanismer og først og fremmest fly- og rumfartsteknologi.

Fly og våben
Når de to amerikanske flyfabrikker McDonnel Douglas og Boeing i mange år besad en bastant markedsdominans inden for den civile lufttransport, var grundlaget for denne succes for en stor del de to fabrikkers meget store ordre fra forsvaret.
Det har den kommende europæiske stormagt EU lært noget af. Derfor er der et øget pres for at fremme en ren europæisk våbenindustri, EU er således i færd med at etablere sig som verdens største våbeneksportør.
For nylig har Frankrig søsat deres første atomdrevne hangarskib, der naturligvis har fået navnet »Charles de Gaulle«. Det har taget ti år at bygge fartøjet under store omkostninger, men ligesom med det fransk, tyske, britiske Airbus-projekt, er gevinsten øget teknologisk kunnen og masser af arbejdspladser. Derfor min påstand om våbenindustrien som nøgleindustri.
Mens oprustningen under den kolde krig var et kapløb mellem to potentielle fjender, kan en ny oprustningsbølge blive et kapløb mellem to medlemmer af den samme alliance, USA og EU.

Teknologi-ræs
Det kan være svært at se at EU, for at løse de såkaldte ’Petersberg-opgaver’, krisestyring og fredsbevarende opgaver, har brug for atomdrevne hangarskibe, med mindre man vil gentage fejltagelsen fra Serbien – at bombe en civilbefolkning fra fem kilometers højde.
Det er også svært at se det amerikanske stjernekrigs-program har ret meget med sikkerhed at gøre, al den stund et anti-raket-forsvar kun er virksomt over for ballistiske missiler som drives frem højt i atmosfæren. Al anden form for terror er systemet magtesløs over for.
Den vestlige verdens nye oprustning bygger ikke primært på sikkerhed og fredsbevarelse, men derimod på udvikling af ny teknologi, national selvhævdelse og først og fremmest masser af arbejdspladser.
Det er oprustningens skjulte dagsorden.
Danmark kunne, hvor små vi end er, modvirke denne udvikling ved inden for EU at fastholde vor undtagelse på forsvarsområdet, samt over for USA ikke at tillade en opgradering af Thulebasen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her