Læsetid: 3 min.

Indien vil isolere Pakistan

Indien håber, at man ved at tilbyde betingelsesløs støtte til USA kan isolere Pakistan
Debat
18. september 2001

Kommentar
Indiens regering har tilbudt al tænkelig operationel støtte, hvis det, som alt tyder på, skulle komme til en amerikansk militæraktion mod Taleban-styret i Afghanistan, hvorfra bin Laden siges at operere.
Vajpayees regering ønsker, at Indien skal give sin fulde tilslutning til USA i enhver samlet ak-
tion for at bekæmpe international terrorisme.
Den pointe, regeringen hermed vil understrege, er, at kampen mod terrorisme i lige så høj grad ligger Indien som USA på sinde, og at Indien i lige så høj grad som Vesten er mål for den hovedmistænkte bin Laden og hans netværk af terrororganisationer. Den indiske regerings erklærede vilje til at involvere sig i et udvidet samarbejde med USA skal uden tvivl ses i sammenhæng med dens bestræbelser for at inddæmme Pakistan. At afghanske lejesoldater deltager i de terroraktioner, der rammer Kashmir, er der ført bevis for mere end en gang. Osama bin Laden er mistænkt for med fuld opbakning fra Taleban at finansiere en stor del af Kashmirs militser.

Søger støtte i Kashmir
New Delhi-regeringen håber, at den ved at tilbyde sin næsten betingelsesløse støtte til USA kan få større held til at isolere Pakistan. Indien har længe forsøgt at overbevise USA om, at Afghanistan er arnested for international terrorisme, og at der herfra er forbindelser til Paksitan, som igen er med til at nære terrorisme i Kashmir. Indien har des-uden presset på for at få Pakistan stemplet som et af de lande, der støtter terrorisme. I den krise, USA står over for, øjner Indien en chance for at få eksponeret, hvordan landet selv er et hårdt plaget offer for terrorisme.
Man håber, at USA vil få øjnene op for, at flere indere end borgere i noget i andet land er blevet dræbt ved terroraktioner. New Delhis diplomatiske aktivisme for at fremstille Pakistan som et land, der huser terrorister, har forudsigeligt nok vakt Pakistans leder, general Musharrafs bestyrtelse. Hvis han beslutter sig for at slutte op om USA, risikerer han, at Taleban og fundamentalistiske kræfter i Pakistan destabiliserer hans regering. Men hvis han viger tilbage, får Indien lettere ved at gøre fælles sag med USA, hvilket vil isolere ham yderligere og bringe hans regime i fare.

Maner til besindighed
Den almindelige opfattelse i Indien er, at landet sammen med USA og Israel er hovedmål for terrorister. Visse politiske iagttagere maner dog til forsigtighed, al den stund at det endnu ikke står klart, hvilke aktioner USA vil beslutte sig for.
Disse moderate stemmer henviser til, at Afghanistan og Pakistan ligger lige ved Indiens dørtærskel, og at den indiske regering derfor må være særdeles forsigtig, før den foretager sig noget, der kan fremprovokere endnu grusommere terroraktioner. Selv om de ønsker, at retfærdigheden skal ske fyldest, og at bagmændene bag terrorangrebene i USA bliver draget til ansvar, så er disse iagttagere ubehageligt til mode ved de chauvinistiske tilråb, der lyder om »hævn over islamisk terrorisme«.
De påpeger, at hvor USA, NATO og Israel ligger i god afstand og er relativt sikre og godt udstyret med militære midler, så er Indien ikke tilsvarende gunstigt stillet.
Og der er da sandt at sige heller ikke nogen garanti for, at USA, NATO eller det internationale samfund vil svare igen med samme resoluthed for at beskytte Indien mod terrorangreb. Hvordan og i hvor stor udtrækning, Indien får held til at udnytte sin øjeblikkelige diplomatiske fordel i terrorismespørgsmålet, kan meget vel komme til at omdefinere magtbalancen i regionen og den fremtidige udvikling i Kashmir.

*Shastri Ramachandaran er redaktør for Times of India
*Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her