Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
17. september 2001


Spil også tredje streng
Den første streng: Medfølelse. Den anden streng: Hævn, jvf. Nyrup: Danmark klar til militær NATO-aktion. Så er regeringslederen i den 51. stat (?) på plads. Så mangler blot den tredje streng på buen at blive berørt: Besindelse. Når over 30 års terrorisme ikke har kunnet fjernes med overvågning og statsterrorisme, hvad så? Kunne en målbevidst indsats mod uretfærdighed og undertrykkelse af de svage være en mulighed? Og en forudsætning for fortsat anerkendelse af amerikansk lederskab ?

Søren Rønhede
C. C. Hallsvej 1, Vordingborg

Guds eget land
I dyb sympati med befolkningen i USA i disse timer: Det må være nu, befolkningen i ’Guds eget land’ udviser sandt kristeligt sindelag.

Stig Petersen
Avderødvej 50 B, Kokkedal

Overgreb
14. SEPT. – Tak til Georg Metz og de få andre, der inderligt henstiller til, at begivenheden i USA ikke bliver brugt som en anledning til at gøre den til endnu en begrundelse for vold, fremmedhad eller racisme mod mennesker, som blot har en anden religion.
Allerede nu begås der overgreb i New York mod alle mennesker med fremmedartet udseende – asiater, arabere m.m.
De, der reagerer på den måde, er ikke meget bedre end de, der begik det frygtelige overgreb mod tusinder civile af alle afstamninger.

Susanne Arends
Rubjergvej 30, Lønstrup

Lad dog barnet – være barn!
14. SEPT – »Jeg rystede også helt,« sagde en pige, som af en tv-journalist blev spurgt om, hvilket indtryk de stærke tv-billeder fra New York havde gjort på hende.
Interviewet var et led i en børne-tv udsendelse, hvor børn i studiet kunne stille spørgsmål til et ekspert-panel bestående af en pilot (og psykolog), en brandmand og en journalist.
Nogle af spørgsmålene lød: »Hvorfor er piloter ikke bevæbnet?« – »Hvorfor angreb terroristerne ikke kl. 12, da der var flere mennesker i bygningen?« – »Hvorfor sprang folk ud af vinduerne?« Eksperterne svarede tålmodigt og udførligt i et sprog, som børnene kunne forstå.
Men hvorfor er børn ikke bevæbnet med en vandpistol, så de kan uskadeliggøre journalister, der sjæleligt terroriserer sagesløse børn til at tage stilling til spørgsmål, der hører voksenverdenen til? Hvorfor må børn ikke få lov at være børn? Speciallæge i børnepsykiatri, Gideon Zlotnik udtrykte det således: »Man stjæler deres barndom«.

Kamma Ankjær
Ny Munkegade 80,
Århus C

Det hovedløse vækstsamfund
14. SEPT. – Den stolte konstruktør af World Trade Centers to kolosser hævdede, at selv en jumbojet kunne flyve ind i tårnene, uden at de væltede; men han glemte at regne med brændstoffet, der blødgjorde kolossernes stålskelet,
Som barn legede jeg med ham, der senere fik til opgave at placere A-kraftværker rundt om i landet.
Han er en begavet men bitter mand, der endnu ikke vil indse, at et fly kan få et A-kraftværk til at smelte ned. Efter almindelig risikoberegning vil det kun ske en gang hvert 10.000 år.
Og så siger man, at vi må vænne os til at leve i et risikosamfund. Men måske må vi nu vænne os til at leve med en sikkerhed for, at samfundet bryder sammen, fordi det er hovedløst?
For 2.000 år siden sagde en romersk senator: »Min søn, hvis du vidste med hvor lidt visdom, verden regeres, ville du blive forbavset.«
Det samme siger datoen:
11. september 2001.

Bent Windeløv
Børupvej 218
8310 Tranbjerg J

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her