Læsetid: 2 min.

Mark Twain om krigen

Om et land, der beder Herren velsigne krigen mod den grumme fjende
Debat
24. september 2001

Terror
I slutningen af 1890’erne foretog amerikansk militær – på USA’s vej mod at overtage den hvide mands byrde – en massakre på Filippinerne. Næsten 5.000 amerikanske soldater og 272.000 filippinere døde.
Mens dette foregik skrev Mark Twain (1835-1910) A War Prayer, om et land, der beder Herren velsigne krigen mod den grumme fjende.
Landet var klædt på til krig, krigstrommen blev rørt, de unge frivillige mødt frem i deres nye uniformer, og patriotiske taler ramte dybt i hjertekulerne.
Søndag morgen blev der prædiket i den fyldte kirke. Præsten bad gud beskytte de unge soldater under udførelsen af deres ædle forehavende og sikre dem, flaget og landet uvisnelig hæder.

Udsendt af gud
En gammel hvidhåret mand rejser sig og går op ad kirkegulvet og stiller sig ved siden af præsten, som træder til side på den fremmedes opfordring.
Han fortæller, at han er udsendt af gud og at han vil fortælle dem, hvad gud hører menigheden bede om. For de beder om mere, end de er bevidste om.
»O, gud, vor Herre, vore unge patrioter, vore hjerters helte, drager i krig – vær dem nær. Vi går, i ånden, med dem fra vores rare plads ved kaminen for at slå fjenden. O, herre gud, hjælp os med at flænse deres soldater til blodige trevler med vore bomber; hjælp os med at dække deres marker med deres patrioters blege kroppe;
Hjælp os med at overdøve kanontordenen med skrigene fra deres sårede, som vrider sig i smerte; hjælp os med at lægge deres hjem øde med en storm af ild; hjælp os med at pine deres enkers uskyldige hjerter med forgæves sorg; hjælp os med at sende dem, med deres børn, ud at vandre på hærgede jorder, i laser, sultne og tørstige... svid deres håb, ødelæg deres liv, træk deres bitre pilgrimsfærd i langdrag, gør deres skridt tunge, vand deres vej med deres tårer, stænk den hvide sne med blodet fra deres sårede fødder.
Vi beder, i kærlighedens ånd, ham om dette, han som er kærlighedens kilde…«
Efter en pause sagde manden: »Nu har vi bedt om det; hvis I stadig ønsker det, så sig frem!« Man troede bagefter at manden var en galning, for der var ingen mening i det, han sagde.
A War Prayer blev anset for at være for oprørsk i Mark Twains levetid og blev først trykt 1916 i Harper’s som protest mod 1. verdenskrig. Hele fortællingen kan læses på www.counterpunch.org.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her