Læsetid: 2 min.

Tak for kulturen

Hvad skal vi stille op med et marcherende USA. Skal vi gå med? Eller imod – som det amerikanske folk har lært os
Debat
19. september 2001

Terror
Så gik det for alvor galt for vores brovtende allierede ovre på den anden side af Atlanterhavet. Et chok for de fleste. Andre havde ventet det.
Og ventet det, der sker nu: Amerikanerne er på march igen, med stjernekrig i øjnene og alt teknologisk skyts rettet mod gamle koners suppegryder. Det er der intet nyt i. Det er magtens og Jyllands-Postens USA, som jeg altid har kendt det. Med et lydigt Europa på slæb.
Så megen forudsigelighed i en verdenssituation, ingen kan overskue – det kan hurtigt skabe et morderisk USA. Og en ny bølge af antiamerikanisme blandt Europas intellektuelle. Et indskrænket syn på det store land og dets meget forskelligartede befolkning. Og på en kultur, som har givet Europa mere end nogen anden i det 20. århundrede.
Fra den brutale stats- og atommagt USA har vi sjældent fået andet end koldkrigsparader og gold retorik. Men fra folket derovre, udvandrernes efterkommere, slavernes børn har der ikke været ende på strømmen af gaver til os i Europa.

Louis’ sølvtrompet
Som dengang Louis Armstrongs sølvtrompet lød som en klar latter over havet. Walt Disneys Mickey Mouse viste 30’ernes ungdom et muntert alternativ til nazismen. Carl Barks’ Anders And lærte generationen af efterkrigsbørn, at man aldrig skal stole på autoriteter. Elvis indviede Vestens hvide børn i underlivets musikalske glæder. Bob Dylan rettede sin vrede guitar mod magtens mænd. Jorden beredtes for ungdomsoprør, kvindebevægelse, al slags befrielse – også i Europa.
Det er den kultur, terror-isterne vil ramme: Den amerikanske drøm, Vestens ånd. Som ikke består af burgere, colaer og candyfloss alene. Inde i World Trade Cen-ter vrimlede selve det virkeliggjorte multietniske samfund.
Det var folk som os selv, terroristerne slog ihjel: To babelstårne fyldt med moderne mennesker i alle kulører, med liv i kroppen og drømme af alle slags. Katolske bøsser på sightseeing, indianske restaurationsgæster, der spiste muslinger, muslimske kontorarbejdere, der sendte mails hjem om dagens indkøb – forskellige mennesker side om side, den moderne drøm – skudt i sænk på en time. For en stund.
Nu raser det officielle USA som en kyklop, der har fået noget i øjet.

Med og uden våben
Lad os vise både det og tirsdagens terrorister, at der er andre muligheder. Gennem mere end 200 år har Vestens folk bekæmpet og besejret den ene livsødelæggende åndsretning efter den anden. Med våben. Og uden! Så klarer vi nok også en håndfuld muslimske mørkemænd. Ikke med flere mord, men med nye kulturmøder, farver, livsglæde – og sund fornuft.
Så måske er det nu, vi skal lette på hatten og sige: ’Tak for kulturen’ til det amerikanske folk. Og nej til Magtens Forenede Stater!

*Deltag i debatten om Superafmagten på www.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her