Læsetid: 5 min.

TERRORDEBAT

Debat
24. september 2001


Gæld
USA’s senat har bevilget 40 mia. dollars til terroristbekæmpelse. Hvor meget er det nu, USA skylder de Forenede Nationer?

Kjeld Nielsen,
Søndervangsvej 26,
Glostrup

*Jelved udnytter tragedien
Ekstrem dårlig timing må man kalde de Radikales udspil om at afskaffe de fire undtagelser. Marianne Jelved erkendte blankt, i Deadline på DR2, at Danmarks fire undtagelser ikke forhindrer Danmark i at deltage i nogen form for terrorbekæmpelse. Alligevel valgte de Radikale, at gå ud med deres budskab i en klar sammenhæng med terrorangrebet på USA.
De Radikales forsøg på at bruge en så tragisk begivenhed på at føre nationalpolitik er for mig at se dybt forkasteligt.
Marianne Jelved mente i Deadline at det var vigtigt at afskaffe undtagelserne fordi vi skulle »havde et stærkt Europa«. Med et »stærkt Europa« mener Jelved, vel et stærkt EU. Vil Marianne Jelved havde Rusland og Tyrkiet med i dette stærke Europa? Et stærkt EU uden alle Europas lande vil ikke byde på mere fred og mindre terror, men på en ny mur gennem Europa. Den ses allerede ved Schengens ydre grænse. Nu er vagttårnene og pigtråden vendt mod øst i modsætning til under den kolde krig.

Kristian Groth
Elstedvej 59D, Lystrup

*Etnisk udrensning
Alene den politiske tale om en forestående krig mod ét af terroristernes vigtigste højborge, som findes i Af-ghanistan, har nu fået mindst 100.000 afghanerne til at flygte. Er der i denne forbindelse ikke tale om etnisk udrensning? Spørgsmålet skal rejses fordi da den muslimske befolkning i Kosovo i 1999 i massevis flygtede fra NATO-landenes bombetogter – de største i Europa siden Anden Verdenskrig – betegnede man denne masseflugt som etnisk udrensning. I dag anklager man den jugosloviske ekspræsident S. Milosovic for forbrydelser mod menneskeheden bl.a. pga. Kosovos befolkningens masseflugt. Var det dog ikke frygten for bomber og ødelæggelse, samt Kosovos mujahedins opfordringer til at flygte for så senere at vende tilbage som sejrherre der fik Kosovos muslimske befolkning til at flygte?

Leopold Galicki
Strandboulevarden 44, København Ø

*Populisternes indtogsmarch
Kun få dage efter det skændige terroristangreb i USA marcherer populisternes ind på kamppladsen. Marianne Jelved har de senere dage i medierne givet udtryk for, at vi nu må opgive vores EU-forbehold. Samtidig slår hun til lyd for større åbenhed i beslutningsprocessen i EU.
Lad os hellere få et forfatningsudkast fra de EU-ivrige politikere og herefter kan vi vurdere, om en udskiften af den danske forfatning med en EU-forfatning er en god idé.
Danskerne bør vide, hvad de får i stedet for det eksisterende demokrati. EU-opbygningen er fjernt fra, hvad forfatningseksperter vil acceptere. Magtens tredeling har været et bærende princip i de lande, som vi plejer at sammenligne os med, og i EU findes denne deling ikke.
Når Marianne Jelved prøver at få sit populistiske angreb på EU-forbeholdene til at glide ned med et forslag om mere åbenhed, viser hun hulheden i sin argumentation. Åbenhedskomitéen opfordrede op til sidste EU-afstemning Radikale Venstre til at fremsende en nedskreven politik om åbenhed i EU og Danmark.
Komitéen afventer fortsat et svar fra det parti, hvis udenrigsminister var initiativtager til at indskrænke offentlighedsloven.

Kurt Loftkjær

Åbenhedskomitéen
*Hvem er terroristerne? I noget som man kun kan kalde for valgfiskeri kunne man i går høre indenrigsminister Karen Jespersen og statsminister Poul Nyrup Rasmussen, snakke om en opstramning af dansk lov og praksis vedrørende uddeling af asyl til ’terrorister’.
Så langt, så godt. At terrorisme er et onde kan der ikke være tvivl om, men hvor ligger grænsen imellem ’terrorisme’ og legitim frihedskamp? Spørger man det menneskerettigheds-undertrykkende regime i Tyrkiet vil de uden at tøve et sekund stemple PKK som en terrororganisation, selvom det dybt undertrykte kurdiske mindretal nok vil mene anderledes. I realiteten, også selvom det ikke stemmer overens med regeringens og højrefløjens stadigt mere brune retorik, fører enhver frihedskamp før eller senere til vold.
Medmindre regeringen har tænkt sig at give et carte blanche til alle denne verdens diktatorer og oppressive regeringer til udlevering og forfølgelse af oppositions-folk, glæder jeg mig da til at se hvordan regeringen vil skelne terrorister fra legitime frihedskæmpere. I den forbindelse kunne det også være interessant at se hvordan regeringen ville forholde sig til en arrestordre på Yassir Arafat.

Victor Szulc
Bjørnens Kvt 3c, Albertslund

*Blind date
Cowboyen – olie- og rustningsindustriens ekspeditionssekretær i Washington – har fået den vestlige verdens ledere med på krigstrommerne imod en ’usynlig’ fjende. Ganske vist var Osama bin Laden fra starten udset som skurken. Men ingen ved dog om det holder. Dels har USA mange fjender verden over, dels er det ikke acceptabelt at straffe folkeslag kollektivt for ugerninger udført af terroristceller, som opererer uden egentlig tilknytning til lande eller regeringer.
Med den højredrejning, der er fulgt i kølvandet på terroraktionen, er det måske forståeligt, at Nyrup som statsmand, og valgtaktisk, må deltage i en fælles europæisk retorik. Vi må dog, som tilsyneladende kun Chiraq formår det i øjeblikket, holde hovedet koldt, og nægte at deltage i krigshandlinger mod fiktive fjender og sagesløse stater eller lande. En undersøgelse viser, at danskerne skulle være mest for at gå i krig efter amerikanerne.
Uhyggeligt.
(Fork. af red.)

Bent Brogaard
Provstevænget 5, Galten

*Spekulanters snavsede vasketøj
En hærskare af små mennesker er ved at falde over deres egne ben for at vise deres vilje til at tjene magten, in casu tids-ånden. Danmarks Radio har blacklistet en række sange, fordi de henviser til fly, tårne og katastrofer. Og SAS har travlt med at fortælle, at de har trukket deres reklamer om rejser til USA tilbage, fordi der vises et billede af Det Hvide Hus. Her stilles der virkelig krav til associationsevnen. At SAS ikke kan sælge USA-rejser i øjeblikket, gør det så meget mere bekvemt ikke at ville såre vores følelser. Og SF iler med at ville bidrage til terrorlovgivning i EU-regi, helt uden at skele til, at der kommer en besindighedens tid oven på ophidselsens. Det var de demokrater!
De professionelle tyveknægte, banker og forsikringsselskaber har travlt med at dække deres vilde spekulationer ind under henvisning til terrorangrebet i USA. Den mindre rystelse, begivenhederne i USA har afstedkommet på det internationale aktiemarked, har vist, hvor svagt funderede en lang række danske pengeinstitutter er. Man har faktisk spillet kundernes penge op, mens politikere og økonomer har blæret sig af den gode, danske økonomi.
Og hvad gør man så, når man bliver grebet i uduelighed? Man kaster skylden på terrorismen og tørrer tabene af på kunderne. Men en uvildig analyse vil vise, at udåden i USA blot har afdækket svaghederne, ikke skabt dem.
Således kan det tragiske onde hurtigt blive til det patetisk bekvemme for tidens hykleriske medløbere, der håber at gemme deres snavsede vasketøj i støvet fra World Trade Center.

Henning Prins
Vingen 7
3140 Ålsgårde

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her