Læsetid: 2 min.

Tusmørket hersker i dragens hule

For korstogenes tid er igen begyndt – ridder Georg sadler Rosinante, og den tro væbner Echelon spejder efter uhyret
Debat
26. september 2001

Terror
Med Bush og Blairs opdeling af verden i det gode og det onde og i ’dem og os’, har samfundet endeligt vendt ryggen til det postmodernistiske blændværk. De vestlige lederes tale er et tegn på at menneskets forestillinger om orden og kaos stadig bevæger sig omkring ideer om hygiejne og sygdom.
Retorikkens kategoriske grænsedragning udelader som sædvanlig det ambivalente, det usikre og det reflekterede.
Vores militær kan fjerne ondet ved at skære kræftcellerne ud af et ellers sundt legeme. Snart vil vi blive vidne til en aktion hvor USA’s Special Operations Forces sættes ind som en kirurgs skalpel i det bedøvede Afghanistan. Sådan som Det Tredje Rige forestillede sig at kunne rense den ariske krop for den jødiske bacille. ’Jeg er god’ – ’Du er ond’. En simpel og tillokkende fremstilling der iklæder mig et snehvidt slør af serafisk uskyldighed, i skærende kontrast til dig i din rene sorte ondskab af helvede. I fjernsynet ser vi Manhattan badet i et apollinsk lys hin morgen. Helvedesfuglene dukker op i horisonten og der krydsklippes til hulen i Kabul – natsort og kun glimtvis oplyst af gnistrende, smægtende luer.

Jernhård verdensorden
Vi vil blive vidner til en aktion der skal sikre at den postmodernistiske boble ikke brister omkring vores huse og byer. For det er nu tydeligt for enhver hvor afgørende det har været for den amerikanske økonomi at fastholde en jernhård verdensorden hvor hjemmemarkedet forskånes for virkelighedens nedslag i form af fattigdom, terror, død og ødelæggelse.
Siden Vietnam og 70’ernes oliekrise er det lykkedes gennem underholdning og teknologiske fremskridt at knytte et fjerlet stof sammen. Denne metadonkur forvandler krig til Star Wars, den gamle økonomi til den ny økonomi, Sovjetunionen til Rusland og iklæder den kinesiske partisekretær en tilforladelig cowboyhat.
Kodeordet er consumer confidence. Nu hvor økonomien går op i limningen, ser man hvor tæt troen på historiens ende har været knyttet med troen på evighedsmaskinen; den ’ny økonomi’. Det gamle samfund, det moderne, bragte os verdenskrigene, fagforeningerne i Chicago, Vietnamkrig og OPEC. Det postmoderne samfund bragte os Bill Gates, virtual reality, netværksøkonomien og Basmati™ ris.
Det moderne bragte os Minoru Yamasakis World Trade Center, Mujahedin og Boeing 747. Det postmoderne bragte os CNN, Bin Laden og mediebevidste terrornetværk.

OPEC igen på banen
Men nu er OPEC igen på banen. World Trade Center skal igen bygges op. Og den statsgaranterede hierarkiske økonomi viser sig igen i form af ’hjælpepakker’ og aktiekapitalens flugt til de lavtforrentede obligationer. Så hvor er dette ’post’? Er der andet end ’os’ og ’dem’. Er der andet end ’stater’ og ’stater der støtter terrorisme’?
Nej, jeg tror vi skal synkronisere vores ure og skrue tiden langt tilbage, i hvert fald væk fra ’post’ og måske et eller andet sted ude på den anden side af ’præ’. For korstogenes tid er igen begyndt. Ridder Georg sadler Rosinante. Og den tro væbner Echelon spejder efter uhyret. Men tusmørket hersker i dragens hule.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her