Læsetid: 2 min.

Det bedste forsvar

USA vil ikke beskytte sig mod slyngelstater ved hjælp af et raketskjold, men offensivt styre, hvad resten af verden skal have lov til at gøre, tro og tænke
Debat
10. oktober 2001

Gengældelse
I det – i hvert fald overfor USA – så høflige Europa taler vi stadig om USA’s planlagte ’raketskjold’ eller ’missilforsvar’, som om der var tale om noget rent defensivt. Sådan snakker amerikanerne ikke om det hjemme hos sig selv.
Nationale interesser
I sin rapport fra 11.januar, 2001, siger ’Rumkommissionen’ (Commision to Assess United States National Security Space Management and Organization), hvis formand var Donald Rumsfeld, USA’s nuværende forsvarsminister, bl.a.:
»I den kommende tid vil U.S. gennemføre operationer til, fra, i og igennem rummet, til støtte for sine nationale interesser både på jorden og i rummet … At have denne mulighed vil give U.S. en meget stærkere afskrækkelse og, i en konflikt, en ekstraordinær militær fordel.«
De amerikanske planer fremgår bl.a. af Vision for 2020 fra U.S. Space Command.
Her er målet, at »dominere rum-dimensionen af militære operationer for at beskytte U.S. interesser og investeringer,« samt at »integrere Rumstyrkerne (Space Forces) i evnen til at føre krig over hele konfliktspektret.«
At stræbe efter kontrol med rummet og jorden neden under, sammenlignes i rapporten med, hvordan »stater byggede flåder for at beskytte og fremme deres kommercielle interesser«, hvad der satte Europa’s store imperier i stand til at herske over havene, og dermed over verden.

Global magt
Rumkommandoens Long Range Plan fra 1998 siger, at »skønt internationale aftaler og lovparagraffer begrænser nogle af LRP’s (Long Range Plan’s) initiativer og idéer, vil vore muligheder i rummet fortsætte med at udvikle sig, efterhånden som vi tager os af disse juridiske, politiske og internationale bekymringer … Afstanden mellem rige (have) og fattige (have-not) stater vil øges – og skabe regionale uroligheder … De Forenede Stater vil forblive den eneste stat, som er i stand til at udøve magt globalt.« Blandt de ting, den amerikanske rumstyrke skal afstedkomme, er, ifølge Almanac 2000, at »sikre herredømmet over informationer.«
Der er med andre ord tale om helt åbent erklærede hensigter om at opnå verdensherredømmet ved hjælp af udstationering af allehånde våben i rummet.
USA vil ikke ’beskytte sig mod slyngelstater’ ved hjælp af et defensivt ’raketskjold’, men offensivt styre, hvad resten af verden skal have lov til at gøre, tro og tænke.
De siger det selv. Hvorfor lader vi andre, som om vi ikke kan høre det?

*Deltag i debatten Gengældelsens pris på www.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her