Læsetid: 3 min.

Med fletningerne i postkassen

Verden er af lave, nogen har tabt hovedet. Men hvem?
30. oktober 2001

Det’ da løgn
I går aftes fandt jeg noget hvidt pulver i bunden af det køkkenskab, hvor jeg opbevarer mel. Jeg forseglede straks skabet med tape, afspærrede døren ud til køkkenet og alarmerede politiet. Natten tilbragte jeg i dødskamp, hyperventilerende og badet i sved, mens mit hjerte dunkede, og verden snurrede rundt for mit blik. Lige nu føler jeg mig afkræftet, men i bedring. Faktisk begynder jeg at turde tro på, at jeg overlever.
I givet fald vil gårsdagens vagthavende hos politiet få at mærke, at man ikke ustraffet udtaler sig krænkende om min person. ’Tabe hovedet...’ og ’...manglende dømmekraft...’ Det var de ord han brugte. Hans karakteristik er ikke alene uforskammet. Den er også dybt uretfærdig. I virkeligheden er jeg besindigheden selv. »Tag det roligt,« siger jeg til mine venner, når de med bekymrede miner samles for at drøfte den aktuelle situation. »Slå koldt vand i blodet. Det skal nok gå alt sammen.«
Mine venner synes, at verden er af lave. Også de mener, at nogen har tabt hovedet. Men det er ikke mig eller andre almindelige mennesker, de hentyder til – arbejderen i postterminalen, den bekymrede flyrejsende eller den, der føler sig utryg ved muslimer og høje bygninger. Nej, hvem de har i tankerne, er beslutningstagerne. De, som frem for alle burde holde hovedet koldt. Som burde stå vagt om vores civilisation og livsstil, beskytte vores goder og være et værn for vores værdier. Mine venner synes, at politikerne har givet fuldstændig los. At de smider om sig med løfter, forsikringer og store ord.

Tænk på historien
Mine venner frygter, at de vil kaste umådelige summer bort til velfærdsprogrammer, udviklingsprojekter og hjælpepakker. At de vil fjerne handelshindringer og subsidier. For nu skal alverdens underernærede pludselig løftes ud af deres fattigdom, de underbetalte have ordentlige priser for deres varer, udnyttelsen af den billige arbejdskraft ophøre, de uvidende have undervisning, de syge have behandling og de undertrykte, flygtningene og de forfulgte have hjælp.
Det er klart, at mine venner må spørge: »Hvis vi skal betale for, at alverdens sultne bibringes vægtproblemer og skal have adgang til fedtsugning, alle ubemidlede forsynes med mobiltelefon, mikrobølgeovn og egen svømmepøl i baghaven, og de uciviliserede hæves til vores kulturelle stade og nyde godt af uendelige amerikanske tv-serier, MTV og adgang til Internettets pornosider, hvad bliver der så tilbage til os?«
Men her er det så, at jeg kan berolige dem. »Tænk på historien,« siger jeg. »For godt ti år siden gik verden i selvsving efter Murens fald. Alle blev hysterisk godgørende og strøede om sig med løfter om guld og grønne skove. Vores ledere talte om forbrødring og solidaritet og en ny verdensorden. Præcis som nu. Og hvad skete der? Ingenting! Efter nogle år var alt ved det gamle. Business as usual. Og hvad får jer til at tro, at det er anderledes denne gang? Bevares, afghanerne får nogle madpakker i hovedet fra stor højde, Verdensbanken udbetaler et ekstra lån eller to til Pakistan, Rusland får et par nye kreditter, og palæstinenserne får en gang varm luft, men så er den potte også ude. Tro mig!«
Kan man få et bedre bevis på, at jeg er besindig, oplyst og velorienteret, og at der ikke er noget at udsætte på min dømmekraft?
Som samfundsborger med sådanne egenskaber forventer jeg at kunne henvende mig til ordensmagten, når og hvor jeg måtte finde det påkrævet. Og mit budskab til ovennævnte uheldige politimand er følgende: Prøv du bare at afvise mig, når jeg nu om lidt griber telefonen for at anmelde den arabisk udseende unge mand med det fanatiske udtryk i øjnene, som jeg netop i dette øjeblik kan observere gennem mit vindue i færd med at putte en mystisk kuvert i postkassen henne på hjørnet.
Så skal du få at se!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu