Læsetid: 3 min.

Han kom hertil fra Somalia

En somalier fortæller, at mens USA smider megadyre bomber i Afghanistan, mangler hans hjemby i Somalia 30.000 kroner for at kunne åbne bare en brønd mere til de 150.000 indbyggere
Debat
16. oktober 2001

Globalt
Han kom fra en stilling på universitetet, hvor han underviste i sit fag, økonomi. Nu kæmper han med det danske skriftsprog: for at kunne få anerkendt sin uddannelse i den danske akademiske verden skal han aflægge en skriftlig danskprøve på højt niveau. Og det på trods af, at manden taler og skriver engelsk, det sprog som langt den overvejende del af faglitteraturen inden for økonomien er skrevet på.
Men han kæmper også med den viden han dagligt får opdateret om sin hjemby gennem telefonsamtaler med sin mor. Selvom borgerkrigen har raset i Somalia siden 1991 er der fremragende telekommunikationsforbindelser til og fra landet, der arealmæssigt er 14 gange så stort som Danmark men kun har otte millioner indbyggere. De to millioner er flygtet, den halve million befinder sig i USA og resten er spredt ud over hele den globaliserede jord.
Forleden modtog Mohammoud – for ham er det – for tredje gang en fax, der specificerer hvad det er for en type pumpe man har i en af byens fem brønde. Disse boringer skal dække 150.000 menneskers behov for drikkevand. Desværre fungerer kun den ene af de 13-15 årige pumper og der er ingen reservedele og ingen til at reparere og vedligeholde.
Resultatet er at mange henter vand i floden Juba, der udspringer i Ethiopien 1.500 km borte. Selvom vandet bliver kogt er det ikke egnet til drikkevand og det medfører at tuberkulose, malaria og dysenteri spreder sig hurtigt. Mange børn dør af diarré.

Ikke midler nok
Den danske pumpegigant Grundfoss kan sælge en ny pumpe for 24.000 kroner. Dertil kommer behovet for en generator til at drive den, så den samlede regning for at genåbne en af de fire boringer løber op i godt 30.000 kroner.
Den somaliske forening opkræver hver måned 50 kroner hos medlemmerne og pengene bliver brugt til at støtte dem, der har behov for understøttelse i forbindelse med f. eks. uddannelse. Foreningen kan ikke rejse beløb i den størrelsesorden, men hvor skal pengene så komme fra?
Mohammoud arbejder med sit danske skriftsprog i form af et brev til Mellemfolkeligt Samvirke, Ibis og andre nødhjælpsorganisationer.
Her fortæller han om situationen i sin hjemby og beder om hjælp til at købe en pumpe og en generator. I et land der er så rigt på naturressourcer dør mennesker af mangel på vand.

Bugner af fisk
To gange om året kan man høste i det frugtbare Somalia, hvor kaffen gror vildt i et 500 km bredt bælte langs grænsen til Ethiopien. Landet har 3.500 km kystlinje, langs hvilken vandet bugner med fisk som ingen fanger – for der er ikke behov for at fiske i et land, der flyder med husdyr.
Hvis Mohammoud kunne vende hjem i morgen ville han kvit og frit kunne gøre krav på et landbrugsareal på 500 ha, for der er masser af jord som ligger uopdyrket hen i det store land.
Men på grund af borgerkrigen kan man ikke reparere eller vedligeholde en pumpe og man kan ikke skaffe rent drikkevand. Og når vi ser de sædvanlige afrikanske billeder af børnene med de opsvulmede hoveder og maver er det ikke først og fremmest medicin der er behov for – det er rent drikkevand. Mange af Afrikas sygdomssvøber kunne undgås hvis der var adgang til drikkevand.
I byen Beled/Hawo i det sydlige Somalia kan 30.000 kroner gøre en forskel …

*Deltag i debatten Globalisering og græsrødder på www.information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her