Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
26. oktober 2001


Tænd et lys
Dette er et signal om at, det er bedre at tænde et lys end at forbande mørket. Fred og sikkerhed går hånd i hånd med social retfærdighed. Vi skal erkende, at en verden med store uligheder er en farlig verden. Lad os ikke tillade hverken global krig eller undtagelsestilstand. Lad os danne en global civil ulydig bande, decentraliseret, kreativ, folkelig og vedvarende etisk. Lad os sige nej til alle former for krig: Den imperialistiske stats krig, den nationale stats krig, den individuelle terrorcelles krig.

Marina Jakobsen, Det Danske Fredsakademi

Dengang Søren og Pia var enige
22. OKTO. – Den 18. okt. skriver Bent Brogård, at Pia Kjærsgaards påstand om én civilisation er vanvittig, og det er historiker Søren Mørch fuldstændig enig med ham i. Men indtil Pia Kjærsgaard meldte ud, var han enig med hende.
»Civilisation betyder europæisk civilisation,« skrev han i Det Europæiske Hus bd.1, 1991, »der er ikke nogen anden, (men)...der må da være noget andet? Hvad med kineserne? Japanerne? Muslimer? Eller grønlændere? Samojeder? Indianere? Eller en stamme i Ny Guineas regnskov? Der må da være en anden civilisation, der er bedre, mere civiliseret, mere menneskelig? Hånden på hjertet. Jeg har aldrig truffet den«. Det har han gjort senere så.

Geoffrey Cain
Rebekkavej 5, Hellerup

Hærfører på Sorø Akademi
23. OKT. – Nogle hører med en vis forbavselse, at Udlændingestyrelsen, FET og PET har ladet en tidligere hærfører fra Irak (med tusinder af lig i bagagen) få en ’alternativ’ opholdstilladelse. Også at han nu bor og trives godt i Sorø, som igennem tiderne, på grund af Sorø Akademi, har været med til at tegne en del af dansk kulturånd og liv. Tænk blot på N. F. S. Grundtvig, der ønskede at oprette det første Folkeuniversitet her. Det måtte dog vente til Rødding. Og hans gode venner B. S. Ingemann og Carsten Hauch, der begge var tilknyttet denne skole/dette gymnasium.
Hvorfor ikke følge den danske velvilje op på stedet i disse smukke landlige omgivelser, med at bede bestyrelsen for akademiet straks at oprette sit eget alternative Forsvarsakademi à la West Point i USA ?
Crèmen af dansk ungdom er der.
Og ekspertisen jo så at sige lige omkring hjørnet !

Birk Keller
Wessselsgade 10, 2200 Kbh. N

Stud.scient.pol.demagogica
22. OKT. – Stud.scient.pol. Mona Sheikh skriver den 22. okt. i Kommentaren, at man sender »en bomberegn ned over elendigheden i Afghanistan samtidig med at madpakker med donuts og peanutbutter falder ned over områder spækket med landminer«, dernæst pådutter hun ved hjælp af en kommentator ved The Guardian det vestlige samfund »at være gået i krig på vegne af de trængte kvinder underTalebanstyret«, senere antydes at krigen mod Talebanerne er en religionskrig der genkalder nazismen, apartheid og zionismen.
Kære Mona Sheik! Vi er da enige om at det er en ulykkelig krig i Afghanistan, men hvorfor antyde, at USA ønsker at dræbe og lemlæste deres børn? Når du ellers fremfører mange fornuftige tanker, hvorfor så ødelægge dit image, så man føler at du er en ’stud.scient.pol.demagogica’.

Jørgen Rude
Nyvej 10 B, Frb. C

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her