Læsetid: 3 min.

Ondskabens falske ikon køres i stilling

Osama bin Laden er måske en del af organisationen, men i så fald en skydeskive, der skal tiltrække fjendens ild, mens de rigtige soldater forbereder deres næste angreb
29. oktober 2001

Gengældelse
I gamle dage sagde man, at en politiker havde en ræv bag øret – ja, de bagte ligefrem rævekager. Altså nogle snu sataner, der vendte skråen en omgang, inden de handlede. Denne af befolkningen ikke særligt højt ansete adfærd kunne man godt savne i vore dage, hvor politikere er som avner, der fyger for begivenhedernes og pressens kastevinde.
Tænk bare på Erling Olsen og de 113 skud på Nørrebro. Adspurgt kort efter hændelsen udtalte han, at politiet ikke havde gjort noget forkert. Det kom til at betyde en ende på hans tid som justitsminister.
Vores statsminister stiller om muligt endnu færre spørgsmål i en sag, der nok kunne kræve en lille tænkepause, inden afgørende beslutninger skal træffes. En sag, der på en helt anden måde binder Danmarks politik ude og hjemme op på en supermagts dunkle motiver end Olsens fadæse, der kun ramte ham selv og retfærdighedssansen hér i landet.
Nyrup Rasmussen var ved at falde over sine egne ben i hæsblæsende iver efter at tækkes præsident Bush, hvor man kunne have forventet at Nyrup, der dog er en slags socialdemokrat, måske ville have tøvet et øjeblik, inden han tilsagde en rabiat højrefløjsmand sin støtte.
Jo, selvfølgelig, hvis det blot var på egne vegne, men det var på det danske folks!

Sprængfærdigt korset
Der er jo det ved små som store begivenheder, at de tager sig anderledes ud på tidens afstand.
Den Nyrup Rasmussen, der med sprængfærdigt korset spillede statsmand overfor tv og prøvede at bilde os ind, at han blev informeret på linie med Blair, når enhver kunne høre, at han intet vidste, skal nu til at forklare os alle sammen, at bombningerne af den afghanske civilbefolkning er et nødvendigt onde, at al krig er grusom og at der altid vil være civile ofre.
Næste hurdle bliver, at han skal forklare os, hvorfor der kun er civile ofre.
Det, der nærmest var at betragte som et commandoraid eller politiaktion efter Osama bin Laden, er nu ved at udvikle sig til alle politikeres mareridt:
En meningsløs krig, der trækker ud og ud, men ikke opviser nævneværdige resultater.
Og så må vi oven i købet sluge den kamel, at det er for demokratiet og de vestlige frihedsidealer, med der til tilhørende retfærdigheds skyld, at der falder bomber i Afghanistan.
Jamen, vi véd da alle sammen, at Osama bin Laden aldrig vil se skyggen af en domstol.
Han vil blive henrettet på stedet under voldsomt mediespektakel, der skal skjule den kendsgerning, at bin Laden aldrig har sagt, at han havde noget med angrebet på WTC at gøre. Gang på gang har vi set ’beviset’, en video, hvor bin Laden udtrykker glæde over begivenheden, men aldrig påtager sig lod eller del i udåden.
Det undrer mig, at det ikke er faldet nogen ind, at bin Laden er at ligne ved den berømte ’hat på en pind’, enhver cowboyhelt med respekt for sig selv anvender for at narre fjenden.
En smuk, medieegnet mand, klædt i middelalderligt tøj, med en velpudset messing-kalashnikov i skødet og en masse retorik. En værdig efterfølger til Che Guevara, men sandsynligvis endnu mere betydningsløs.

Veltilpassede mænd
Den usynlige hær af veluddannede, veltilpassede mænd (og kvinder?), der udtænker og udfører disse komplicerede handlinger, føler ikke trang til at skryde over deres bedrifter.
.
Og imens falder bomberne over civilbefolkningen i Afghanistan. Måske får Nyrup Rasmussen ret kraftige tømmermænd, når rusen over at være en betydningsfuld statsmand i den store, vestlige alliance har lagt sig.

*Deltag i debatten om Gengældelsens pris på www.information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu