Læsetid: 3 min.

Stop for flere motorveje

En kedelig rekord i trafikbelastning bør få konsekvenser i Roskilde, København og resten af landet
Debat
6. oktober 2001

Trafik
En pressemeddelelse af 25. september fra Roskilde Amt har en nærmest triumferende overskrift: »Trafikken på motorvejene sætter ny rekord«. Overskriften kunne også have været »Nu kan Roskilde-området ikke klare større bilbelastning. Nu må banetrafik erstatte vejtrafik og vejudbygning«.
I pressemeddelelsen nævnes, at der i juni var tilsammen 176.000 biler på Køgebugtmotorvejen og Holbækmotorvejen på hverdagsdøgn. Ikke et tal borgerne kan forholde sig til. Alligevel giver det straks Amtsborgmester og formand for Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) Kristian Ebbensgaard, anledning til at kræve bredere motorveje. Døgntal for trafik siger ellers ingenting om behovet for vejudbygninger. Man skal naturligvis se på spidsbelastningen og så se hvordan den kan håndteres – uden miljøødelæggende vejudbygninger. Vicedirektør i Vejdirektoratet, Per Clausen har i en artikel på Vejdirektoratets hjemmeside »Hvad gør vi med al den trafik?« skrevet, at »der er masser af ledig kapacitet på vejene – udenfor myldretiderne og på de ledige sæder i bilerne«.
Han nævner også, at det kun er cirka en time om morgenen og lidt mindre om aftenen, at der er trængsel på vejene omkring de større byer.
På Vejdirektoratets hjemmeside http://194.255.14.40
/rejseplan/motorvej/idex.htm kan man løbende følge med i trafikken på de omtalte motorveje og se, at det kun er i ganske kort tid i døgnet hvor man må lette lidt på speederen.
Man kan også se hvordan trafikken har været på alle dage de seneste to år.
Klumper i trafikken få timer om ugen, skal altså udløse milliardinvesteringer ifølge HUR-formanden. Vejdirektoratet definerer i øvrigt forsinkelser som alle tilfælde hvor man kommer ned under 100 km/t på motorveje. At alle andre trafikanter sinkes når de mange biler kommer ind til København, indgår ikke i beregningerne.

Bustrafikken ødelægges
Større motorveje vil betyde endnu mere biltrafik. Miljøbelastningen i Roskilde Amt, Københavns Amt og København og Frederiksberg vil stige yderligere, og bustrafikken vil blive endnu mere ødelagt end nu, hvor HUR netop har oplyst, at bussernes hastighed i de centrale bykvarterer ofte er nede på 10 kilometer i timen. Det skyldes den kraftige biltrafik. Passagernes rejsehastighed, der også indebærer ventetid og skiftetid, kommer endnu længere ned.
Den kraftige trafik på motorvejene mod København bør få konsekvenser i form af at HUR undlader at sætte de kollektive takster voldsomt i vejret som planlagt, og udvider servicen i stedet for at gennemføre de planlagte indskrænkninger af bustrafikken.
Samtidig burde HUR opfordre staten til at undlade udbygning af motorvejene og i stedet give pengene til en tiltrængt forbedring af togtrafikken.
En baneudbygning kan let erstatte en motorvejsudbygning. På et ekstra motorvejspor kan der være op til 2.000 biler i timen.
Med et gennemsnit på 1,2 personer pr. myldretidsbil bliver der kun plads til cirka 2.400 personer mere pr. time. I et dobbeltdækkertog kan der sidde omkring 1.000 passagerer. To-tre dobbeltdækkertog i timen kan altså erstatte et ekstra vejspor.
Hvis folk kørte flere i hver bil, eller i busser, kunne kapaciteten på motorvejene i øvrigt forøges op til 20 gange. På en 4-sporet motorvej stoppet til med biler i spidstimen er der (tilsammen begge retninger) ikke flere mennesker end der kan sidde i 134 dobbeltdækkerbusser.
Der er i øvrigt ikke flere mennesker i bilerne i spidstimen over kommunegrænsen til København end der kan sidde i 320 dobbeltdækkerbusser.
Udvidelse til 1,4 mia.
Ved asfaltforliget i Folketinget i foråret blev det besluttet at udvide Motorringvejen og Køgebugtmotorvejen for 1,4 milliarder kr. Det svarer til prisen for 450 luksus dobbeltdækkerbusser.
Trafikforsker, professor Bent Flyvbjerg, gav for nylig denne kommentar til grundlaget for trafikinvesteringer i Danmark: »Man har en dårlig vane med at springe frem til beslutningen i stedet for at diskutere det reelle behov.«
Denne sag, hvor Hovedstadens Udviklingsråd (HUR) aktivt kæmper for flere (statsbetalte) motorveje viser med al ønskelig klarhed at HUR hverken magter eller ønsker at fremme en mere miljøvenlig trafikudvikling i Hovedstadsområdet. HUR er desværre blevet Vejdirektoratets og Trafikministeriets forlængede arm.
Der er endnu ikke taget konkrete skridt til at udvide de nævnte motorveje. De kan stadig stoppes.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her