Læsetid: 3 min.

Noget forbandet svineri

Man kan jo bare flytte til byen, hvis man ikke kan lide ’lugten i bageriet’
Debat
1. november 2001

Miljø
Vi skal have flere svin, bare de ikke sviner. Fødevareministeren har givet grønt lys, SF er ikke imod, og Danmarks Naturfredningsforening synes det er en god ide. Langt væk fra de svin som lugter og ødelægger naturen, har man i et anfald af valggalskab, nu åbnet op for svineriet. Inde fra naturfjerne kontorer lyder det ’vi vil ikke blande os i hvor mange svin landmændene vil have, blot de ikke sviner’.
Denne melding har fået direktørerne for de danske svinefabrikker til at juble, og amtsrådspolitikerne i amter som Ringkøbing og Viborg må knibe sig i amen. Og det er 100 procent sikkert, havde der tidligere været en anelse tøven i amterne, så forsvinder denne tøven nu i en sky af gylle.

Forårsdag i helvede
De, der har fulgt landbrugs- og miljødebatten de seneste år, kan umuligt forestille sig, hvorfra Ritt-økologiske fortalere som Ritt Bjerregaard, Jørn Jespersen og Poul Harritz, henter deres nye visdom, men et er sikkert, det er meget, meget langt væk fra virkeligheden. Der ude på landet står man i lort til op over begge ører, og det stinker værre end nogensinde. De, der har prøvet det, ved, at en tur på motorvejen fra Frederikshavn til Kruså, er en forårsdag i helvede, i en konstant stank af gylle. Amts- og kommunevejene er livsfarlige, her risikerer man, bedøvet af gylle, at køre i grøften på de smattede veje.
Men denne verden af stank og farlige veje er et luksus- problem, for man kan jo bare flytte til byen, hvis man ikke kan lide ’lugten i bageriet’. Værre er det med havmiljøet. Værst er det, at der ikke længere findes bundlevende fisk i Limfjorden, og at der ikke længere findes bundlevende fisk af erhvervsfiskerimæssig betydning, i en 100 km lang kyststrækning langs med Ringkøbing Fjord, Nissum Fjord og Limfjorden. Landbrugsjorden er mættet med fosfor, og udvaskningen vokser. Og indtil dette lands tusindtallige skare af højtbetalte eksperter har givet bedre forklaringer, vil vi fortsat påstå, at katastrofen for havmiljøet og det kystnære fiskeri, skyldes de utallige perioder med iltsvind i de seneste 10 år, iltsvind som kun kan forklares med landbrugets udledninger af fosfor og kvælstof til havmiljøet.
Det er noget forbandet svineri og det er en hån imod det skånsomme kystfiskeri og mod arbejdet til fordel en mere bæredygtig udvikling og et mere økologisk landbrug. At de store svineproducenter, nu har fået politikerne på deres side, ved at sælge ud af begrebet ’landbrug’, kan kun forklares med de for regeringen meget dårlige meningsmålinger. For sund fornuft kan der ikke være tale om.

Den sunde fornuft
Den sunde fornuft siger nemlig, at hvis svineproduktionen ikke må belaste jord og havmiljø, ja så må man sejle gyllen tilbage til de lande hvor man køber sit foder. Og den sunde fornuft siger, at træerne ikke vokser ind i himlen og at de kommende svinefabrikker i Danmark vil komme ud i store vanskeligheder, når Polen og Ukraine slår skruen til. Endelig håber vi, at den sunde fornuft stadig siger, at politikerne og miljøorganisationer ikke ustraffet kan sælge ud af deres politik.
Danmarks Naturfredningsforening bør straffes. For det er alt for tydeligt, at foreningens svinestreg mod naturbeskyttelsen i Danmark er et udtryk for, at præsidenterne for natur og svin har fundet sammen i et makkerskab, med det formål at få oprettet et par naturparker i Danmark, så svineriet kan fortsætte, på bekostning af den danske og udenlandske natur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her