Læsetid: 3 min.

Islam og oplysningstiden

Islam er en fin gammel religion, der er totalt i klemme fordi den ikke svarer til den moderne verden
2. november 2001

Religionskrig
Islam er en politisk religion og har altid været det. Militært blev den udbredt i overenstemmelse med Koranens krav i et område fra Spanien til Kina efter Muhammeds død. Og det er en lovreligion, der bogstavligt kræver en muslimsk indretning af samfundet, hvad der ikke er fornuftigt i en moderne verden. De moderne islamiske stater har derfor også efterlignet vestlig jura, men det tilfredsstiller ikke de troende, der nu danner fundamentalistiske bevægelser og partier med et logisk udgangspunkt i Koranens tekst og status.
Islam har svært ved at tolerere andre religioner eller filosofier på linie med den selv. Til nød kan den acceptere sameksistens med jødedom og kristendom, der opfattes som en del af islams forudsætninger, men den kan ikke acceptere andre religioner eller åndsretninger. De virkeligt muslimske stater som Sudan, Afghanistan og Iran har omfattende regler for påklædning, kvinders optræden, forbud mod medier, musik og andre kunstformer. I et kunstigt forsøg på at bevare den middelalderlige samfundsform, der reelt er forsvundet.
Troende muslimer vil stræbe imod en islamisk stat, hvor kritik og bespottelse af islam er forbudt og pluralisme næppe er muligt. Nogle taler om mulighederne for en alternativ Euro-islam, der skal være åben overfor demokrati og pluralisme. Kommer denne ændring, kan den blive et brohoved for modernisering i den islamiske verden, og derefter kan religionen gradvis miste sin dominerende politiske betydning, som kristendommen har gjort det siden oplysningstiden i Europa.

Ingen fri debat
Bevares, den historiske islam som politisk religion tror jeg ikke hverken kvinderne eller de fattige får værdige livsvilkår af, i de 45 muslimske lande, hvor der bor halvanden milliard mennesker idag Det er alt for let, med Koranen i hånden, at forhindre den frie debat om de ulige sociale vilkår.
Venstrefløjen i Europa, der altid har flirtet med det totalitære, vil gerne holde en hånd over islam, og drømmer sig på vanlig vis til et andet indhold i ’fredens religion’, som man kalder den, end det reelle.

Censur og hjernevask
Det er rigtigt, at i middelalderen var islam en fornem og funktionel religion, der skabte økonomi og handel indenfor store riger, storslået kunstnerisk og kulturel udvikling, men idag er censur og hjernevask en hæmsko for social udvikling. Det fungerede jo heller ikke for kommunisterne i Sovjetunionen. Siger jeg, der absolut ikke er tilhænger af den vestlige imperialisme. Men islam er ikke et fornuftigt alternativ. En dårlig ideologi for fattige lande, der skal udvikle sig. Og et dårligt udgangspumkt for politisk arbejde i det moderne Europa.
Debatten om disse emner er ubehagelig, men nødvendig. Man savner helt begavede indlæg fra velskrivende muslimer som Mona Sheikh og andre om dette emne: Demokratiet og den islamiske verden. Mona Sheikh og andre kan hævde, at forholdene i de islamiske lande vedrører dem ikke. Men den går ikke. De er medlemmer af en politisk verdensreligion og som kommunisterne i sin tid, må de forsvare eller kritisere forholdene i de lande, hvor deres religion er realiseret. En debat der er nødvendig for at skabe frihed og udvikling på demokratiske betingelser i den islamiske verden. Debatten idag drejer sig ikke om kristendom kontra islam, men om demokrati contra islam.

En smertelig debat
Det er muligvis en smertelig debat for muslimerne at tage op, men den er nødvendig. Jeg vil gerne have respekt for islam. Men jeg har større respekt for oplysningstidens idealer. De sociale vilkår og den sociale udligning i Europa er skabt af verdslige bevægelser, der har brugt den fri debat og den fri organisationsret til at lave politiske partier og en fri åndelig debat. Den debat mangler islam. Derfor stagnerer de muslimske lande. Kan islam forenes med de europæiske traditioner? Svaret kan ikke findes i Koranen. Men må findes af muslimerne idag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu