Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

2. november 2001


Morderiske teorier
30. OKT. – Den 29. oktober skriver Geert Heldager Nielsen, at jeg i mit indlæg om venstrefløjen den 22. oktober, skulle have givet udtryk for, at jeg nu har forladt »dem der analyserer sig frem til sandheden, for at tilslutte (mig) dem der bomber sig frem til den.«
Men jeg skriver ikke et ord om bomber. Eller om tilslutning til bombardementerne i Afghanistan. Det var terrorangrebet på USA den 11. september, og venstrefløjens påståede analyser af det, jeg beskæftigede mig med. Og tog afstand fra.
En analyse kræver distance og overblik. Altså kan man ikke begynde en tankevirksomhed af den karakter i selvsamme øjeblik, en begivenhed finder sted.
Det gjorde ingen forskel for socialisterne den 11. september og i dagene derpå: Før nogen anede, hvad det var, der skete, og hvem der stod bag, var dommen fældet. De blev ramt i USA, fordi de var rige og hvide. Fordi de var amerikanere og derfor skyldige i Hiroshimabomben i 1945, Vietnamkrigen i 60’erne og kuppet i Chile i ’73. Desuden – hvor mange elendige tv-serier har de mennesker ikke haft på samvittigheden?
Det var venstrefløjens vanemæssige antiamerikanisme, der stak kloven frem igen.
Det var ikke kønnere at overvære end andre politiske grupperingers ’objektive analyser’ af, hvorfor visse folkeslag er mindreværdige – og hvorfor de i grunden fortjener at dø. Det var værre – fordi det var mine egne meningsfæller, der nåede frem til de morderiske teorier.
De er ikke mine meningsfæller mere. Hvilket dog ikke automatisk gør mig til tilhænger af andre voldsforherligende politiske fraktioner.

Inger Holst
Hasle Centervej 171, Århus V

Red Danmark, fød børn
30. OKT. – Mange partier, og ikke mindst Dansk Folkeparti, advarer os kraftigt mod ’oversvømmelsen af fremmede’ – at folk med en meget anden kultur end den danske, stille og roligt, gennem indvandring, familiesammenføringer og fødsler vil ændre den danske kultur/Danmark. Nogle af argumenterne er uigendrivelige. Klarest, at personer fra en del lande føder flere børn, end vi kernedanske gør.
At det kan ende med for store problemer, og en type samfund, de færreste ønsker, kan også meget vel være rigtigt.
Men hvor er konsekvensen? Hvor er viljen til at opmuntre os kernedanske til at føde flere børn, så vi kan holde ’de fremmede’ i skak. Når et kernedansk barn er født, skal samfundet derfor klappe i hænderne og bære såvel barn som forældre i guldstol, så de får lyst til prøve et par gange til. Jeg forventer nye banebrydende initiativer på dette område fra Dansk Folkeparti og stort set alle politiske partier. Kun sådan bliver den danske kultur sikret i hver børnehavestue og skoleklasse. Og partier vil spørge: Hvor skal pengene komme fra?
Jamen, det skal de bare, for vi er jo truet. Det siger I selv.

Jan Hillers
Pæregrenen 34, Odense SØ

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu