Læsetid: 1 min.

Ny sundhedspolitik

Sundhed handler om andet end ventelister
Debat
7. november 2001

Helse
Ingen ønsker vel at der skal være ventelister på sygehusene, alligevel forsøger politikere fra diverse partier at overbyde hinanden når det gælder at nedbringe dem – ikke mindst i valgperioder, og det virker som om de forestiller sig, at de ved et trylleslag kan fjerne ventelister på sygehusene, hvis blot de får det tilstrækkelige antal stemmer.
Problemet med ventelister er desværre noget mere komplekst, og er heller ikke blot et spørgsmål der kan løses ved økonomisk opprioritering. Problemerne skyldes også lægemangel, nedslidning og overbebyrdet sygehuspersonale, usmidig indslusning af udenlandske læger og langsommeligt bureaukrati.
Dertil kommer ændringerne i befolkningssammensætningen samt at vi generelt bliver mere og mere syge, og oftere søger læge p.g.a. af sygdomme/ lidelser der måske i højere grad handler om social og psykologisk vantrivsel.
Det kan dreje sig om depressioner, ensomhed, diffuse smertereaktioner, stress, kronisk træthed, overbelastningsreaktioner m.v. som belaster sundhedssystemet, og som er sygdomme der måske kræver en anden type
behandling, og ikke mindst en bred forebyggende indsats.

Mere social trivsel
Måske er det på tide at vi begynder at overveje en ny form for sundhedspolitik, hvor psykologisk og social trivsel får mere plads.
Dette indebærer helhedstænkning fremfor symptombehandlling, og her tænker jeg på alt lige fra indsats for et ustresset arbejdsmiljø, lettere adgang til sunde fødevarer, forureningsbekæmpelse, fleksible arbejdstider, lettere adgang til psykologsamtaler for mindrebemidlede, til sociale tilbud for ensomme m.v.
Disse tiltag kunne være med til at aflaste belastningen af sygehusene, og dermed også være med til at nedbringe ventelisterne.
Sundhed handler om meget andet end ventelister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her