Læsetid: 3 min.

Pæn midaldrende risikerer fængsel

Nej, Enhedslisten vil ikke bare bevare velfærden – vi vil for eksempel ikke risikere fængsel på grund af terrorpakken
Debat
14. november 2001

Velfærd og terror
Jeg bliver altid så sur, når Enhedslisten bliver slået i hartkorn med Pia Kjærsgaard som i Rune Lykkebergs (rl) leder den 5. november: at »som danskeste af alle danskere« stemmer vi nej til EU for at redde velfærdsstaten.
Der er forskel på det nej, og Enhedslisten fører aldeles ikke »en politik der i bund og grund handler om at bevare den danske velfærdsstat«.
Der jo en grund til at der siden 1917 har eksisteret en venstrefløj parallelt med Socialdemokratiet, nemlig fordi man har stillet langt mere radikale krav vedrørende ejendomsretten og retten til at lede og fordele arbejdet. Socialdemokratiet var i 1917 lige så rædselsslagen ved tanken om revolution som de borgerlige. Man var ganske enkelt nødt til at slå kludene sammen i forsøg på at passivisere de ulmende revolutionære kræfter, som vitterlig var til stede. Derfor er Velfærdsstaten udviklet i samarbejde med borgerlige partier.

Kontrol og tvang
I dag har vi så en velfærdsstat, der med kontrol, registreringer og tvangsaktiveringer kan gøre en Sovjetstat helt misundelig, lader titusinder sejle i deres egen sø af ensomhed, angst, depressioner og misbrug. Man kan spørge sig selv om hvad der menes med velfærd. Venstrefløjens og Socialdemokratiets velfærdsdrøm har aldrig været helt den samme.
For Socialdemokratiet har det i 100 år handlet om at gøre arbejderklassen til en rimelig velbeslået middelstand, hvor vores projekt i langt højere grad har handlet om at skabe nye fællesskaber indefor nogle socialistiske samfundsstrukturer:

Drøm og vision
Det er en drøm og en vision som rækker længere end villa, vovse og Volvo. Det socialdemokratiske projekt er lykkedes, men har skabt et nyt proletariat der ikke er omfattet af hverken partiets eller af fagbevægelsens beskyttelse.
Arbejderbevægelse startede som en kamporganisation, men også som et socialt projekt som skulle samle mennesker op i nye fællesskaber efter opløsningen af de feudale som brød sammen efter industrialiseringen.
Vores socialistiske visioner handler stadig om netop det, og er i dag dybt forbundet med demokratiet, i ønsket om at styrke nye moderne fællesskaber i by og på land, som i god marxistisk ånd kan fungere som værn mod fremmedgørelse, opløsningstendenser og den sociale udstødning vi ser i moderne samfund.
Hvilke fælleskabsvisioner byder de andre partier os andet end den opbrudsramte kernefamilie, Brøndby Fanklub, Hells Angels eller racistiske bander?
Vi lægger ikke parolen om international solidaritet på hylden, vi er ikke imod et stærkt internationalt samarbejde.
Tværtimod – vi stiller bare nogle konsekvente kvalitative politiske krav som ikke opfyldes af de herskende liberale eller reaktionære nationalistiske holdninger, som ikke kan eller vil løse nære eller globale problemer.

Små seje kampe
Helt banalt fører vi vores små lokale seje kampe for en bedre og mere retfærdig verden, og i denne kamp er demokratiet både målet og midlet. Derfor er vi da også nervøse for de tiltag der nu laves i terrorbekæmpningens navn. Vi kan godt se en adresse på sådan nogen som os.
Jeg er ikke sikker på at vores partiprogram kan bestå terrorpakkeprøven, i og med at vi vil en socialistisk samfundsomvæltning når vi får demokratisk flertal. Det kan sagtens tolkes som et terroristisk anslag mod det bestående. Alt er bestemt af de herskende magtforhold.
Det dominerende politiske og økonomiske syn, og de realpolitiske holdninger som er fremherskende, vil også fremover sætte dagsordenen for hvem der farlig ud over afstumpede eller desperate terrorister.
Måske er det terrorpakkens skyld, de borgerlige kommer med forslag til privatiserede fængsler: Der skal være plads til nogle flere, herunder opsætsige tvangsaktiverede som enten organiserer sig i socialistiske celler eller drives til vanviddets rand.
Og måske kommer sådan en pæn midaldrende dame som mig i spjældet, bare fordi jeg ytrer forståelse for PFLP’s modstandskamp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her