Læsetid: 2 min.

Det er så dansk

Dansk trafikånd, dansk erhvervs-svindel, danske rockere – jo, der er meget at være stolt af
29. november 2001

Nationalt set
Nu, da valget er overstået, og vi alle har fulgt opfordringen til at stemme dansk, kunne det måske være på sin plads at få klarlagt eller i hvert fald få en diskussion om, hvad det egentlig betyder, dette her med at være dansk og leve i Danmark.
Det kan jo ikke bare have noget at gøre med en fjern fortids Holger Danske-bedrifter af en knap så fjern fortids frihedskæmpere. Det hører selvfølgelig altsammen med, men blot som en del af grundvolden for nutiden, for dagens danskere og deres gøren og laden.
Det afgørende er, hvordan vi opfører os over for hinanden netop nu. Er der noget at være stolte af, noget der får os til at føle samhørighed med vore medmennesker, vore landsmænd ?
Er der – for nu at tage et vejnært eksempel – grund til at bryste sig over den måde, trafikanterne opfører sig over for hinanden ? 400-500 danskere bliver slået ihjel hvert år i trafikken, og ti gange så mange får skader, der kan medføre livslange lidelser og invaliditet.

Rådden trafikånd
Hvis man så kunne sige, at det er også for galt med det dårlige materiel, de dårlige veje, det dårlige vejr, men det kan man ikke.
Langt de fleste ulykker er menneskeskabte. Der er med andre ord tale om en rådden trafikånd her til lands. Er det dansk ?
Eller tag svindlen i erhvervslivet. Lokumsaftaler i rørbranchen, i flybranchen, i asfaltbranchen og andre steder har haft til hensigt at snyde godtroende kunder og hente penge hjem. De lugter som bekendt ikke. Er det dansk ?
Rasmus Trads-Thorsen-sagen er blot et af talrige eksempler på mennesker, der for egen vindings skyld koldt og kynisk har puttet andre blår i øjnene, men bestemt ikke ville være kommet så langt, hvis der ikke var villige hjælpere. Er gridskhed dansk ?
Forbryderbander ’deler’ landet imellem sig og forlokker unge til afhængighed af euforiserende stoffer, så de kan tjene penge på andres ulykke. Er det dansk ?
Nogle taler hånligt og nedsættende om andre, bare fordi de har en anden hud-, hår- eller øjenfarve, er ældre, yngre eller af et andet køn end de selv. Er det dansk?
Hvad sker der i vort land, som er stik imod det, vi mener er dansk? Og hvad gør vi for at ændre på det?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu