Læsetid: 2 min.

Bombe med tændt lunte

EU-direktivet om familiesammenføring - en tikkende bombe under regeringssamarbejdet
Debat
20. december 2001

Efter valget
Lakmusprøven for integrationsminister og Europaminister Bertel Haarder kommer formentlig til foråret, når regeringen skal tage stilling til Rådets direktiv om ret til familiesammenføring.
Problemet for regeringen består i, at direktivet indebærer en række lempelser i forhold til den eksisterende danske lovgivning, bl.a. med hensyn til optjening af retten til familiesammenføring, hvor EU-kommissionen lægger op til et år mod i dag seks år i Danmark.
Heller ikke den i Danmark vedtagne stramning om en aldersgrænse på 25 genfindes i EU-Kommissionens forslag, ligesom en tiltrædelse af forslaget vil lægge låg på enhver diskussion om at forlænge optjeningsperioden for familiesammenførte fra fire til syv år.

Umuliggør stramning
Sandheden er, at direktivet reelt vil umuliggøre en række af de stramninger for familiesammenføring, som indgik i valgkampen, og som regeringen og dens parlamentariske grundlag har stillet derers vælgere i udsigt.
Danmark er dog i kraft af vores retlige forbehold ikke formelt forpligtet til at rette ind efter EU-direktivet.
Danmark kan til hver en tid meddele, at vi ønsker at stå uden for denne del af samarbejdet.
Problemet er blot, at en aktivering af det retlige forbehold er direkte i strid med V og K’s officielle EU-politik. Få politikere har argumenteret så passioneret og vedholdende imod EU-forbeholdene som Bertel Haarder.

Usolidarisk træk
Spørgsmålet om hvilke modforanstaltninger EU i givet fald vil tage, hvis Danmark beslutter at stå uden for, er åbent, men et sådan træk vil utvivlsomt blive betragtet som usolidarisk, med risiko for at Danmark nægtes opkobling på en række andre initiativer. En beslutning om ikke at deltage vil således underminere hele regeringens EU-politik.
For regeringens parlamentariske grundlag Dansk Folkeparti, er valget enkelt. Aktiver forbeholdet, stram reglerne for familiesammenføring og ignorer de andre EU-landes reaktion.
For regeringens og dens ansvarlige ministre, Bertel Haarder og udenrigsminister Per Stig Møller, er der tale om en tikkende bombe.
Enten aktiverer man modvilligt forbeholdet, strammer familiesammenføringsreglerne som lovet i valgkampen og underminerer Danmarks EU-politik med uoverskuelige konsekvenser til følge, eller også tiltræder man EU-direktivet, bryder valgløfterne og risikerer at Dansk Folkeparti trækker deres støtte til regeringen tilbage.
Lunten er tændt, så nu er gode råd dyre.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her