Læsetid: 2 min.

Garanti for uddannelse

Patienter til alternativ behandling behøver ikke være helt uden vejledning
Debat
8. december 2001

Sundhed
I en artikel den 3. december af Maj Carboni Brogaard er der beklagelse over, at læger ikke er funderet til også at kunne rådgive om alternative behandlinger. Men det er meget forståeligt, at lægen ikke har nogen mulighed får at rådgive herom, fordi de fleste alternative behandlingsformer går ud fra en sygdomsforståelse, som er forskellig fra lægens. Hertil kommer at mange af de alternative uddannelser er på niveau og størrelse med lægens uddannelse.
Nogle tiltag for at gøre de alternative behandlinger kendte inden for den danske lægeverden er dog taget. Sundhedsstyrelsen har for mange år siden oprettet »Sundhedsstyrelsens Råd vedrørende Alternativ Behandling« hvis opgave har været at kortlægge, hvad der findes af alternative behandlingsorganisationer, og finde ud af hvordan disse opererer i Danmark.

Langsom start
Endvidere vedtog Folketinget i slutningen af 1999 en bevilling på tre mio. kr. til oprettelse af et center, der skulle undersøge og forske i alternativ behandling. Ud af dette er VIFAB (Videns- og Forskningscenter For Alternativ Behandling) oprettet, et center med en bestyrelse af lige mange fra den etablerede og fra den alternative verden. VIFAB er kommet godt i gang med sit arbejde, men bevillingerne er små og udviklingen går derfor langsomt. Et sideskud fra VIFAB er CbiS (Center for Brobygning i Sundhedsarbejde), som i øjeblikket er i gang med et forskningsprojekt med en sammenligning af virkningen af en alternativ og medicinsk behandling af astma og allergi.
Det vil sikkert tage mange år, inden forskning i og viden om de alternative behandlinger er nået så langt, at det offentlige sundhedsvæsen kan rådgive herom, men derfor behøver offentligheden ikke stå helt uden vejledning på dette område. Flere af de seriøse alternative behandlingsformer har grupperet sig i foreninger inden for deres specielle fag. Mange af disse foreninger har etiske regler og klageprocedurer.
En patient, der ønsker vejledning og oplysning om en bestemt behandlingsform, kan således henvende sig til foreningen for det pågældende område og samtidig få opgivet navne og adresse på behandlere, der er medlem af foreningen.

Sikkerhed for patienten
Jeg er selv klassisk homøopat. Vores forening DSKH (Dansk Selskab for Klassisk Homøopati) godkender kun aktive medlemmer der har en uddannelse på fire til fem år. Hermed kvalificerer man sig til tit-
len »Klassisk Homøopat MDSKH«, der er en beskyttet titel og således en sikkerhed for patienten for korrekt behandling. DSKH har et Etisk Råd, der består af både klassiske homøopater og patienter, hvortil eventuelle klager eller spørgsmål til behandlingen kan rettes. DSKH er medlem af den europæiske organisation ECCH (European Council for Classical Homeopathy) som repræsenterer 19 europæiske lande.Fork. af red.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her