Læsetid: 1 min.

Hemmelige tab

En ren og gnidningsløs krig
Debat
28. december 2001

Krig
De civile tab under den amerikanske bombekrig i Afghanistan har indtil videre ikke aftvunget sig den store interesse i pressens dækning af krigen. Men allerede den 6. december kunne professor Marc Herold fra University of New Hampshire, offentliggøre en undersøgelse, der viste, at mindst 3.800 mennesker var døde. Og dermed overstiger tallet på civile, afghanske døde tabene den 11. september i New York.
Den 20. december viste den tyske kanal ARD i programmet Monitor en samtale med Herold, der har behandlet alle tilgængelige kilder om civile ofre og lagt tallene sammen. Han har undersøgt udsagn fra øjenvidner, journalister og hjælpeorganisationer, og sammenholdt dem med de få officielle data. Det er sket omhyggeligt dag for dag, sted for sted og resultatet er, at mindst 3.800 civile er dræbt af bomberne.
I interviewet oplyser Herold, at han altid har taget de laveste tal, hvis der var forskellige oplysninger, og mener derfor selv at det samlede tal ligger højere. Direkte adspurgt nævner han selv tallet 5.000 som et mere realistisk tal. Og et tal, der står i skærende kontrast til de billeder af en ren og gnidningsløs krig, der præsenteres for amerikanske seere dagligt konstaterer Monitor.

To slags civile ofre
Der også en voldsom kontrast i den offentlige behandling af de afghanske civile ofre, i forhold til de civile amerikanske ofre fra den 11. september. Den er nemlig næsten fraværende. Professor Herold mener, der er tale om en ganske bevidst afgørelse, der er truffet for ikke at undergrave støtten til den amerikanske krigsindsats.
Der er brug for sejrsmeldinger i kampen mod Ondskaben. Derfor oplyses seerne ikke om det amerikanske blodbad i Afghanistan, og derfor gør den amerikanske administration alt for – i samarbejde med PR-bureauer - for at sikre, at fokus er på succeshistorierne. Derfor hører vi igen og igen om smarte præcisionsbomber og begrænsede civile tab. Men bomberne kastes stadig over afghanere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her