Læsetid: 2 min.

Ukultiveret, Brian

Det er ubehageligt at en kulturminister angriber kunstnere
Debat
7. december 2001

Efter valget
Den nye kulturminister Brian Mikkelsen fortsætter sit korstog mod danske kunstnere, der under valgkampen tillod sig at advare mod en kommende regering baseret på Dansk Folkeparti.
Den 5. december beskriver han således kunstnere som Lars von Trier, Thomas Vinterberg, Lone Scherfig, Tage Skou-Hansen, Sofie Graabøl, Frits Helmuth, Benny Andersen og mange flere som ’politisk umodne’ og ’holdningsløse’. Blot fordi de tillod sig at have en politisk mening og udtrykke den i en række annoncer.
Der er en hel del ting som Brian Mikkelsen har fået helt galt i halsen. For det første blev annoncerne ikke til som en del af den socialdemokratiske valgkampagne. De blev til efter initiativ af Margrethe Vestager fra de radikale, Holger K. Nielsen fra SF og ovenstående.
For det andet handlede annoncerne ikke om kulturpolitik som Brian Mikkelsen postulerer i Information. Det handlede om en række kunstnere som før valget tillod sig at advare mod en kommende regering baseret på støtte fra Dansk Folkeparti. I appellen fra 150 danske kunstnere og kulturfolk står der blandt andet at en regering baseret på Dansk Folkeparti »vil true grundlæggende værdier i det danske samfund som retfærdighed, frisind og sammenhold.«

Bland jer udenom
At mene den slags som kunstner er åbenbart umodent og holdningsløst, hvis man spørger den nye kulturminister. Kunstnere skal være kunstnere og ikke blande sig i politik, kan man forstå er ministerens holdning.
Bortset fra at den slags synspunkter er temmelig nedladende over for en række danskere, som er blandt de dygtigste på deres felt, så er det også demokratisk temmelig skræmmende. Mener Brian Mikkelsen virkelig, at alle andre end politikere skal holde sig uden for den politiske debat i en valgkamp? Eller må kunstnere kun udtrykke sig politisk, hvis de er enige med den til enhver tid siddende kulturminister? Jeg kan næppe forestille mig samme raseri fra Brian Mikkelsens side, hvis 150 danske kulturpersonligheder under valgkampen havde indrykket en annonce hvor de havde anbefalet en V/K regering baseret på Dansk Folkeparti.
Derudover må det være temmelig ubehageligt at en kulturminister som sidder på bevillinger og pengekasser til den danske kultur- og kunstverden, i den grad angriber danske kunstnere. Hænger der en trussel om repressalier i luften?

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her