Læsetid: 2 min.

Al magt til de kloge mænd

Man må overveje konsekvenserne i at offentliggøre ting der kan bruges til politisk undertrykkelse af bestemte racer eller køn
Debat
12. januar 2002

Intelligens
Så er det endnu engang lykkedes for psykologiens svar på Bjørn Lomborg, professor Helmudt Nyborg at ryste den politisk korrekte verden med revolutionerende forskning… Eller hvad den nu lige er.
Manden som gjorde bell-curve-bogen og raceforskelle i intelligens stuerent på Psykologisk Institut i Århus, har slået til igen. »Mænd er generelt mere intelligente end kvinder målt på g-faktor«, godt så. Meget revolutionerende. Og hvad bygger du egentlig dine konklusioner på denne gang Helmudt? Vietnamveteraner igen? Eller var det 200 gymnasieelever? Meget repræsentativt, tænk at alle æder den råt.
For nogle år siden fik vi at vide at mænd har flere hjerneceller end kvinder. Vi fik ingen forklaring på hvad de brugte dem til dengang. Det er lidt det samme spørgsmål jeg sidder med i forhold til den ’store nyhed’.
Mænd er altså kloge? Men hvad er resultaterne af deres høje intelligens, hvad bruger de den til? Hvad er den værd for samfundet? Som en kvindelig seer ringede ind og spurgte om i 19-Direkte: »Hvad så med emotionel intelligens? Og er det intelligent at smide bomber og lave terror?« Ja, mener Nyborg, det kan man godt sige, for det er »et udtryk for kompleks tænkemåde!«
Jaså. Hvis dette kaldes intelligens, er intelligens ikke en evne der er værd at dyrke, hvis vi og kloden skal overleve.

Kompleks tænkemåde
Verden er styret af mænd, og hvor godt synes I lige det går? Er det så også udtryk for kompleks tænkemåde at køre rundt i biler og ødelægge klimaet, og derved både sine egne og alle andres levemuligheder?
Hvor mange andre arter ville få betegnelsen ’intelligente’ hvis de ødelagde deres egen biotop på den måde som mennesket/’man’ gør? Er det udtryk for kompleks tankegang at undertrykke kvinder sådan som mænd gør det i store dele af verden?
Generelt mangler jeg at forstå hensigten med at offentliggøre denne type (i øvrigt underlødig og usaglig) forskning. Hvad er implikationerne? Skal kvinderne igen til at tie i forsamlingerne og blive fra de høje stillinger (altså de af kvinderne som ikke er medlemmer af Mensa), skal de lade være med at søge ind på universiteterne fordi de ikke når så langt som flertallet af mænd kunne nå – hvis de fik pladsen i stedet? Skal pigerne have hjælpeforanstaltninger i skolen (selv om det jo ikke er dem der har sværest ved at følge med generelt), når intelligens alligevel ikke kan læres/ udvikles ifølge proffessoren?

Indlært hjælpeløs
I øvrigt er det dokumenteret (på baggrund af et rigere materiale end 200 gymnasieelever) at piger i højere grad end drenge opdrages til at være ’indlært hjælpeløse’ og hurtigere at give op overfor tests. Mon ikke det afspejler sig i Nyborgs ’empiriske materiale’? – og hvad bliver konsekvensen fremover, hvis piger opdrages med endnu lavere forventninger til deres præstationer fordi det nu er ’bevist’ at de ikke er/kan forventes at være så intelligente som drengene?
Jeg er ikke af princip imod offentliggørelse af forskning der kan være provokerende, men man må da overveje konsekvenserne i at offentliggøre ting der kan bruges til politisk undertrykkelse af bestemte racer eller køn – især forskning der i den grad kan kritiseres for sin validitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her