Læsetid: 1 min.

Hvad betyder anerkende

Sælg ikke i retspolitisk panik ud af demokratiske friheder og hensyn til rimelighed, proportionalitet og retssikkerhed
Debat
30. januar 2002

Terrorpakken
Det siger sig selv, at også Danmark overvejer sin straffelovgivning i lyset af såvel de grusomme begivenheder den 11. september 2001 i USA, som af den opfølgning, der har fundet sted med nye regler om terrorbekæmpelse i FN- og EU-regier.
Justitsministeren har derfor fremsat et omfattende lovforslag (antiterrorpakke), der i høringsfasen i november 2001 gav anledning til mange kritiske bemærkninger fra bl.a. Advokatrådet, Centret for Menneskerettigheder og forskellige NGO’ere.
Pakken er på flere punkter en betydelig over-opfyldelse af vore internationale forpligtelser, ligesom den har problemer i forhold til retssikkerheden pga. uklarhed i flere af bestemmelserne. Lovforslaget er nu under behandling i Folketinget.

Bagatelgrænse
Som jeg ser det, er der behov for, at der under lovforslagets behandling, i selve lovteksten bl.a. fastslås en bagatelgrænse for reglerne om perifer medvirken. Også vor ytringsfrihed bør beskyttes yderligere. Og reglerne om udlevering af danske statsborgere bør skærpes, så udlevering kun kan finde sted i grovere sager.

Betryggende justeringer
Sådanne justeringer vil være en betryggelse for f.eks. personer, der arbejder med danske bistandsprojekter rundt om i verden, og dér har kontakter med lokale ngo’ere, der måske også har konflikter (i disse lande evt. benævnt terror) med lokale magthavere og myndigheder.
Efter lovforslaget, som det nu ligger fra regeringen, vil det endvidere være strafbart blot at anerkende en konkret terrorhandling. Hvad betyder anerkende? Og vil borgere (og journalister), der blot konstaterer, forklarer, vurderer eller kommenterer – herunder evt. udtrykker forståelse for – denne eller hin terrorhandling, fremover kunne straffes.
I så fald er vor almene ytringsfrihed og pressefriheden under pres og unødigt kriminaliseret.

Udlevering
Ikke blot straffeaspektet ved danske domstole må tages i betragtning i de situationer, der her er nævnt. En konsekvens vil efter lovforslaget også være, at udlevering til strafforfølgning og domfældelse af danske statsborgere – også til lande uden for det nuværende EU – næsten ikke indeholder nogen bagatelgrænse. Der bør indsættes bestemmelser, der kun muliggør udlevering til ikke-EU-lande i særlige situationer, og kun hvis kriminaliteten er meget grov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her