Læsetid: 2 min.

Farvel formand

Vi stiler mod det sidste danske EU-formandskab
Debat
30. januar 2002

EU
Næppe var den sidste flyver lettet fra lufthavnen i Nice i december 2000, før det stod klart, at det længste topmøde i EU havde været en klar fiasko. Den såkaldte Nice-traktat er så indviklet og bureaukratisk, at alle i dag erkender, at den aldrig kommer til at virke.
Det er baggrunden for, at diskussionen om de ting, der skulle have været afklaret i Nice på ny er på EU’s dagsorden. Det kom det på Laeken topmødet kort før julen 2001. Det er den erklæring, der nu har åbnet op for det store EU-magtspil om fremtidens Europæiske Union. Det er i den sammenhæng, at udspillet fra spindoktorerne i New Labour om en ny superledelse af EU uden de roterende formandskaber skal ses. Det bliver selvfølgelig ikke som briterne ifølge Financial Times foreslog forleden. Og Tony Blairs talsmand var da også hurtig til at dementere de rygter, som hans egne spindoktorer havde sendt i luften. Men tilbage står der, at hele spørgsmålet om de halvårlige formandsskaber er på dagsordenen.

Umulig konstruktion
I Laeken-erklæringen rejses spørgsmålet om »hvordan institutionernes beslutningstagning og måde at fungere på, kan forbedres i et EU med omkring 30 medlemsstater…Hvad med formandskabet for EU, der skifter hvert halve år?« Så det burde ikke komme bag på nogen, at de skiftende formandskaber er i spil i EU-magtspillet.
Alle er nemlig i virkeligheden enige om, at i et EU med 25 lande fra 2004 er det en helt umulig konstruktion, at de enkelte medlemslande skal have et formandskab hvert 12 eller 13 år. Den tyske regering er også meget optaget af, hvordan man kan gøre beslutningsprocessen mere effektiv når EU udvides.
Financial Times kan den 22. januar citere tyske regeringskilder for, at i mange EU lande er netop dette spørgsmål højt oppe på EU-dagsordenen. Til marts skal Rådets generalsekretær Javier Solana fremlægge en rapport på EU-topmødet i Barcelona om hvordan man kan reformere Ministerrådets arbejde, og allerede her får vi måske et vink om hvad der kommer til at ske med EU-formandsskaberne i fremtiden.
Hele spørgsmålet vil også være et væsentligt dagsordenspunkt i EU-Konventet, som skal være færdig med sit arbejde til marts 2003. Men det danske formandskab i efteråret 2002 bliver måske det sidste nogensinde. Og det er sikkert heller ikke nogen dårlig ide.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her