Læsetid: 2 min.

Korngule fletninger

Klaus Rifbjerg efterlyser en ny kulturradikalisme til bekæmpelse af gamle skuespillere – hvad siger Internettet hertil?
31. januar 2002

Kulturradikalisme
Nu ruller Rifbjerg sig ud igen, fordi en anden forfatter har skrevet ’hyggefiseri’ om kulturradikalismen. Sådan noget siger man ikke ustraffet – ikke om den glade bevægelse!
Den 26. januar får først den forvorpne forfatter med grovfilen. Derpå hele det danske folk, ledet af Søren Krarup, i kamp for et Danmark for danskerne – »Hvad man ikke skal tro er et hvilket som helst Danmark, næh, det er et land hvor Dybbøl Mølle stadig maler og Den tapre landsoldat er klar til kamp, hvor den Lille Hornblæser trutter og vi alle sammen ligner Poul Reichhardt til hest eller Tove Maes med solskin i blik og korngule fletninger.«
Er det virkelig, hvad det store, brede, danske folk går og drømmer om i dag: Gamle skuespillere med skøre frisurer?
Soldater med blanke knapper på de blå uniformer fra Slesvigskrigenes tid? Skal der virkelig en ny gang kulturradikalt skurepulver og desinfektionsmiddel i brug for at få danskerne skrubbet rene for den slags fantasier?
Er det, hvad tidehvervet skriger på?
Det må undersøges. Det kan kun gøres ét sted: På Internettet. Her florerer alle slags drømme. Her spejles hvert et ryk og hver en rørelse, også i den danske folkesjæl.
På søgemaskinen AllTheWeb, med et klik på sproget Danish, nåede jeg frem til følgende: Om Dybbøl Mølle kan man læse 407 vemodige hjemmesider. Nogle af dem muligvis fælt nationalistiske. På den anden side – tager man en anden bygning, en udenlandsk, der også er blevet skudt i smadder, er danskernes interesse betydeligt større: 5761 hjemmesider om World Trade Center.

Soldaten og freden
Det kan den tapre landsoldat slet ikke leve op til med sine 75. Den stakkels fyr med forladergeværet må endog må se sig distanceret af Fredsbevægelsen. Som har 373!
Bedre ser det ikke ud for den Lille Hornblæser – på trods af et lille forspring i forhold til PH-lampen. 43 sider om fornuftens lys. Som den lille snothvalp med tågehornet kun kan stikke med seks.
Tove Maes, solskinspigen på 81, har ikke formået at hidse folket op til mere end 11 sider på nettet. Lysere ser det ud for salig Poul Reichhardt fra 1913: 375 sider om ham. Måske er det nu, vi skal blive bekymrede over, hvad Flyttemand Olsen har gjort mod Danmark? Men så klikker jeg ind på Klaus Rifbjerg. Og finder, at han i stor stil overgår begge de halvglemte folkeforførere – tilsammen: 991 hjemmesider til ham.
Dagens bundscorer derimod – det blev de korngule fletninger. Én side om dem på hele det vældige internet. Og den er ironisk.
Måske er det slet ikke fortidens Danmark, vi lever i. Måske har vi fået nye problemer, nye drømme. Og en ny slags højredrejning – som kun kan imødegås af en ny kulturkamp? Tiden vil vise det. Og Internettet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu