Læsetid: 4 min.

LÆSERDEBAT

Debat
24. januar 2002


Eurocentrisk fordummelse
16. JAN. – I debatten om modersmålsundervisning fremhæves det, at denne fremmer indlæringen af det danske sprog. Kravet om at afskaffe modersmålsundervisning er imidlertid også et krav om, at bestemte sprog-kompetencer blandt børn (og dermed på sigt voksne) i Danmark skal afvikles. Mens den danske folkeskole bruger ressourcer på at højne børns sprog-kompetencer på dansk og en række europæiske fremmedsprog såsom engelsk og tysk, så går Tørnæs (V) og
Sohns (SF) uddannelsespolitik ud på at afvikle sprogkompetencer i tyrkisk, arabisk mv.
Denne sag viser forskellen mellem internationalisme og euronationalisme. For sidstnævnte handler det ikke om at udvikle folks sprog-kompetencer og dermed om at øge kommunikation og forståelse mellem så mange mennesker som muligt. De europæiske sprog – den hvide mands sprog – skal indlæres, hvorimod ikke-europæiske sprog – den ’sorte’, ’gule’ eller ’brune’ mands sprog – skal aflæres.
Sådan går det, når man går fra venstre til Venstre. Og sådan går det, når man går fra internationalisme til – euronationalisme.

Ulf V. Olsen
Enhedslisten, Schacksgade 1, Odense C

B52 eller hvad
17. JAN. – Den 16. januar prydes forsiden af et grumset billede der forestiller et højtgående jetfly under en mørk himmel. Billedteksten fastslår, at flyet er »Et amerikansk B52 bombefly på vej mod Taleban-stillinger med fyldte bomberum«.
Må jeg spørge Informations ekspertpanel udi luftfart, på hvilken måde man har fastslået, at flyet er på vej mod Taleban-stillinger? Og hvordan kan man se at flyet har fyldte bomberum? Hvordan har man identificeret flyet som værende amerikansk? Og er man i øvrigt sikker på at det er af typen B52? Modbevis venligst, at billedet ikke forestiller »En Boeing 747 på vej fra Kansas City til Fort Lauderdale med kabinen fyldt med velnærede amerikanske turister«.

Nicolai Storm
Thyrasgade 4, København N

SVAR: Først skal vi beklage den ringe gengivelse af fotografiet. Med hensyn til flytype mv. stammer oplysningerne fra vort billedbureau, som vi mener at kunne stole på. Red.

Spark til det fattige Eritrea
17. JAN. – Højre-regeringen vil stoppe Danmarks ulandsbistand til Eritrea. Et dårligt signal at sende til Afrika, som synker stadigt dybere ned i fattigdom og glemsel. Eritrea er et af verdens fattigste lande, og udpeget af Danmark som samarbejdsland med særlig vægt på bistand til udvikling indenfor landbrug og undervisning. Samtidig er Eritrea et forbillede blandt ulande uden korruption og med en stor vilje til selv at yde en betydelig indsats for at opbygge deres land. Men Eritrea er ikke en tiggernation. Er det derfor hjælpen skal stoppes?
Eritrea står med store interne problemer, titusinder af internt fordrevne lever i teltlejre og titusinder af flygtninge vender hjem fra Sudan. I sandhed et land som påtager sig forpligtelser overfor flygtninge. Etiopiens invasion af Eritrea i 1998 ødelagde alt, og de flygtende har vanskeligt ved at vende tilbage til deres hjem. Store områder er mineret, og Danmark gør en stor indsats for at rydde miner.
Der har været planlagt valg i landet, men den manglende fredsslutning med Etiopien og den fortsatte sabelraslen fra Addis Abeba skaber fortsat stor utryghed for fremtiden i Eritrea. Vi er forvisset om, at når Eritreas politiske og økonomiske situation bliver mere stabil, vil landets befolkning kunne se mere lyst på fremtiden.

John Graversgaard
Bodøvej 82, Århus N

Hykleriet om EU’s asylpolitik
17. JAN. – Blandt asylorganisationerne er der voksende forventninger til en fælles EU-asylpolitik. Flertalsafgørelser i Ministerrådet opfattes som det bedste våben i kampen mod medlemslandenes stræben efter stramninger. Bag denne forestilling ligger en idealisering af EU. Et højredrejet Råd og Parlament vil få det tilsvarende nemmere med flertalsafgørelser.
De velmenende forhåbninger kan ses i tidligere MEP Bertel Haarders rapport om menneskerettighederne. Haarder lægger navn til en skarp kritik af foranstaltninger, der forhindrer en ordentlig asylsagsbehandling.
Som ansvarlig minister har han nu en enestående chance for at bryde med hykleriet og skabe sammenhæng mellem EU-idealerne og virkeligheden. Asylorganisationerne vil ikke få svært ved at finde den realpolitiske forskel. Det må samtidig føre til erkendelse af, at retsforbeholdet er del af en EU-holdningsdiskussion og kun i begrænset omfang berører kvaliteten.
EU skal ikke bruges som rambuk for politik, der ikke ville kunne gennemføres på nationalt plan. Det kan kun hjælpe Dansk Folkepartis EU-martyrium eller bruges til at stramme reglerne. Løsningen er at sikre dækning for en human asylpolitik fra bunden, uanset om den udføres på EU- eller mellemstatsligt niveau.

Ole Krarup
EU-Parlamentet, Bruxelles

Købmanden Haarder
18.JAN. – Man behøver ikke at have megen indsigt i matematik eller mængdelære for at gennemskue regeringens (Bertel Haarders) såkaldte integrationspolitik. Et ganske misvisende prædikat. VI vil godt have alle dem ind i Danmark, vi kan udnytte og udbytte. Resten skal betale 17 kr./tim., hvis de ikke er lige så ’kloge’ som os selv, når de banker på i nødens stund. De ny ’samføringsregler’ er dårlig skjult leflen for Dansk Folkeparti. Herefter er det ubehageligt at have dansk flag på sin rygsæk.

Birk Keller
Wesselsgade 10, Kbh. N

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her