Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
16. januar 2002


Det er ikke liberal socialisme
10. JAN. – Endelig har Holger K. erklæret sig som tilhænger af tættere EU-samarbejde i et lille opgør med venstrefløjens overgearede nationalisme. Det havde dog været modigere, hvis det var sket før afstemningen om euroen og før valget.
Holger K’s nuvundne mod skæmmes desværre af Ole Sohns udtalelser den 8. januar om udfasning af modersmålsundervisningen. Udtalelserne kan skyldes Ole Sohns rødder i en ikke særskilt tolerant ideologi. Men SF’s øvrige partitop bør
tage afstand fra de intolerante udtalelser og fra idéen om at tilflyttere skal tvinges til at tale et gebrokkent dansk til deres børn. En sådan idé er tidligere afprøvet af diktatoriske regimer i forsøget på at assimilere minoriteter, men er ikke et godt grundlag for en værdig integration i en multikulturel samtid og hjælper ikke børnenes sproglige udvikling.
Vist er der problemer forbundet med indvandring, og vist skal de kunne diskuteres fordomsfrit. Men med Ole Sohns udtalelser fremstår SF ikke som Socialdemokratiet minus 20 år, men som Socialdemokratiet plus 20 procent, og Ole Sohn selv som SF’s svar på Karen Jespersen. Og præcis som med Euro’en er det nu på indvandrerområdet svært at skelne SF fra Dansk Folkeparti. Tanken strejfer én, at ordet socialisme snart kan parres med andet end liberalisme i det nationalistiske miljø, som findes i Danmark. Jeg foretrækker nu, at det er den yderste højrefløj, der forsøger at tækkes de vælgere, der har mest trang til at hylde vores germanske sprog og vores nordiske kulturarv.
Liberal socialisme, som anført i Informations leder, er der i hvert fald ikke tale om!

Uffe Holst Jensen
8, Square Marie Louise, Bruxelles

Fredsvagten
11. JAN. – Blot to ord som svar på Bo Richardts gode læserindlæg angående Fredsvagten foran Christiansborg: Hold ud.

Ulla Røder
Wiston Lodge, Wiston Nr.
Biggar, Lanarkshire ML12 6HT
Scotland

Fallos og fascisme
12. JAN. – I sin qlumme ’Sløret i sjælen’ (den 11. januar) skriver Tine Byrckel, »at fascisme kommer af det latinske ord fascinus, der på græsk hedder fallos«.
Det er forkert på flere måder. Det latinske ord hedder »fascinum«, og selve ordet har intet med det græske ord fallos at gøre. Det betyder forgørelse eller trolddom (jfr. fascination), men også middel mod forgørelse, og som et sådant middel brugte man bl. a. fallosfigurer båret som amuletter.
Men fascisme kommer slet ikke af dette ord, men af et andet latinsk ord fascis, der betyder bundt eller knippe. I oldtidens Rom blev risknipper med økser indeni brugt som tegn på visse embedsmænds myndighed. Deres betjente (liktorerne) var udstyret med fasces bundet til enden af en stage, og dette symbol blev overtaget af de italienske fascister i 1926 som symbol på »enhed, kraft og retfærdighed«.
Fallos og fascisme har altså intet med hinanden at gøre.

Eigil Balling
Lehwaldsvej 3, Kgs. Lyngby

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her