Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
11. januar 2002


Flere trafikdrab
*Danmark har 50 procent flere trafikdrab end Norge og Sverige. Norge håndhæver hastighedsgrænserne og alkoholbestemmelserne for bilkørsel mere ihærdigt end Danmark. Og i Norge ligger bilers gennemsnitshastighed på motorveje ikke ti km over det tilladte.
Hvis skærpede sanktioner fik de danske bilister til at følge de nuværende hastighedsgrænser, ville gennemsnitshastigheden på motorveje falde til under det tidligere niveau – 110 km i timen. Det ville mindske antallet af trafikdrab.

Finn Edler von Eyben
Gærdesmuttevej 30, Odense NV

Marx er død – og dog
4. JAN. – Marx er død. Han er helt forbi. For os i 65-generationen (ikke noget med 67, os der har passeret de 65), er Stalin så tæt på, at vi slet ikke tør tænke marxistisk. Og alligevel – når man læser Ole Langes Det store Bankrøveri’ – hvordan vil de unge generationer, der hele tiden myldrer frem, når de gamle takker af, opleve kapitalismen? Vil de også sige, der er ingen alternativer? Eller vil systemet provokere dem, indtil det hele begynder forfra?

Henry Jensen
Odinsvej 18, Vildbjerg

Historien lever
6. JAN. – Historien er død og ideologierne ligeså! Det påstår post-modernismen.
*Men kristen, zionistisk, islamisk og hinduistisk fundalisme vokser i vest og i øst og vil have død og ødelæggelse og udrensning af fremmede.
*Ideologien om materialisme blomstrer globalt, hvor vi alle uden rationel grund fravælger tid til hinanden for at købe ny mobiltelefon, der kan ringe som den gamle og en bil til 5.000,-
i afskrivning, der kan køre lige som den gamle.
*Den ideologiske sandhed om magtens ret, hvor klyngebomber og Boing 767’ere kan dræbe og terrorisere uskyldige, gik ikke i opløsning i fredsdividende og den kolde krigs ophør.
*EU’s ideologiske projekt om fred i Europa, drevet af marked, effektivisering og produktivitetsstress fortsætter på godt og ondt.
Derfor er jeg personligt glad for at leve i Danmark, for her er kirken er for blød og fløjlsmavet, bilskatten for høj, millitæret for hyggeligt og folket for euro-skeptisk. Og vi har det smukkeste flag og den klogeste dronnng, kvinderne har nosser og Loke har ret lige som Thor.
Så: Postmodernismen tager fejl. Desværre?

Christopher Morgenstierne
Pilevej 82, 4340 Tølløse

Nytænkning om våben
7. JAN. – Mogens Lykketoft siger (den 7. jan.), »at der vil opstå en lang række situationer, der kræver en militær udrykning« og »at det ville være pinagtigt, hvis Danmark ikke deltager«. Læg mærke til den hypotetiske konjunktiv »ville« – det er allerede utænkeligt for ham.
Det er da utroligt, at en begavet mand som Lykketoft er så meget i sine geners og vanetænknings vold. Kan der da ikke tænkes andet end militær indgriben?
Vi må håbe, at det nye SF vil opstå med begavede helhedsløsninger, som indebærer en nedskæring af militæret og en udvidelse af omsorgsprofilen til at omfatte de fattige og syge, som vi hver dag bidrager militært til, at der bliver flere af i verden. Stop det, SF! Lad os udvikle et samfund som tror på, at problemer kan løses uden vold, uden militær indgriben, det er på høje tid! Måske skal SF tage alvorligt fat og få formuleret en kvindelig politik – nu har vi haft en mandlig så længe.

Hanne Norup Carlsen
Jellerød Have 66, Kokkedal

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her