Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
10. januar 2002


Terrorisme – før & nu!
4. JAN. – Den nuværende israelske regering har besluttet, at
palæstinensernes leder Yassir Arafat med magt skal holdes
afsondret i Ramallah, indtil han har sørget for arrestation og retsforfølgelse af de palæstinensere, der for nylig myrdede Israels turistminister. – At kræve de skyldige retsforfulgt er forståeligt. At spærre Yassir Arafat inde i Ramallah er kontraproduktiv magtdemonstration i et landområde, hvor Israel agerer som brutal besættelsesmagt og i strid med folkeretten samt FN’s gentagne resolutioner.
Et tilbageblik i den nyere israelske historie bekræfter konti-nuiteten i de israelske lederes holdninger til folkeretten og FN.
Ved en til formålet opstillet vejspærring af benzintønder stoppede den jødiske døds-
patrulje Stern-banden den 17. september 1948 om eftermiddagen to FN-jeeps. Og i den ene sad FNs mægler, den svenske greve Folke Bernadotte. Yehoshua Cohen – det ene af dødspatruljens fire medlemmer –
affyrede de dræbende skud mod Bernadotte. Dødspatruljens fire mand var udpeget til opgaven af en tremands ledelses- og planlægningsgruppe, der bl.a. talte den senere premierminister Shamir (1983-1992). Ingen af Bernadottes mordere blev fængslet og retsforfulgt – men ’benådet’ af den daværende regeringschef Ben-Gurion.
Hvornår forklarer Israel mordet på Folke Bernadotte? – FN har ventet siden 1948!
Hvornår indfører FN sanktioner mod Israel – ved eksempelvis at sætte den israelske regering i husarrest i Israel – indtil FN’s resolutioner er opfyldt, dvs. blandt andet besættelsen af palæstinensisk jord ophørt og alle bosættelser fjernet fra Gaza og Vestbredden?

Harald St. Meldgaard,
Postbox 80, 3050 Humlebæk

Mennesker og maskiner
4. JAN. – Forskellen på mennesker og maskiner er, at kun førstnævnte kan beskæftige sig med det uendelige. Computere kan således slå os i skak, fordi der kun er et begrænset antal trækmuligheder. Når USA’s præsident derimod under Koreakrigen i 1950’erne efter kinesiske angreb på de amerikanske styrker spurgte en computer, om det kunne betale sig at atombombe kineserne, var spørgsmålet ren idioti. Mulighederne var nemlig fuldstændig ubegrænsede, og det er principielt umuligt at programmere en maskine til uendelige tal.
Informations bekymringer 4/1 om maskinerne vil herske over menneskene er derfor helt ubegrundede, medmindre mennesker selv i blind, afguderisk tiltro overlader sin fremtid til en maskine. Men det vil være lige så dumt som at overlade sin formue til Las Vegas’ spilleapparater. Det kan en tid gå godt, men i længden vil det helt sikkert gå galt.

Iver Hagel-Sørensen
HyItebjerg Allé 78 A
2720 Vanløse

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her