Læsetid: 2 min.

VK har en fortælling

Regeringen bruger ikke thatcherisk medicin på den offentlige sektor
Debat
16. januar 2002

Finanslov
Mads Qvortrup mangler proportionssans, når han den 14. januar mener, at regeringen bruger thatcherisk medicin på den offentlige sektor og fører en nærmest racistisk udlændingepolitik.
VK-regeringen omprioriterer syv mia. kroner på den kommende finanslov. Det svarer til 1.400 kroner pr. borger om året, som vi vælger at bruge anderledes end i dag. Der er ikke engang tale om deciderede besparelser. Regeringen tager blot penge fra ét sted og bruger dem på andre offentlige områder, som vi har lovet; nemlig på bedre barselsorlov, bedre forhold for de ældre og afkortning af ventelisterne på sygehusene. Hvis en omprioritering på syv mia. ud af mere end 600 mia. kroner er thatcherisk, er det svært at komme videre uden at blive beskyldt for verdens undergang.
Det er heller ikke korrekt, når han hævder, at denne regering blot vil udlicitere for udliciteringens skyld. Regeringen har overhovedet ikke noget helligt forhold til udlicitering. Det overlader vi til venstrefløjen. Derimod mener vi ikke, at der findes nogen undskyldning for ikke at spørge om pris/kvalitet. Først når man har gjort det, ved man, om man får den rigtige vare til den rigtige pris. Om ydelsen så skal leveres af det offentlige eller en privat udbyder, må fuldstændigt afhænge af de afgivne tilbud. At udlicitering af togdriften i England skulle have medført dårligere drift, som Qvortrup hævder, er i øvrigt ikke entydigt. På visse strækninger er det gået dårligt, mens det på andre er blevet både bedre og billigere. Ét er dog sikkert: Fordelen ved en udlicitering er, at man kan fyre et firma, hvis det ikke leverer den forventede vare.

Ikke racistisk
Endelig skal der knyttes en kommentar til Qvortrups ganske alvorlige anklage om, at regeringen tenderer en racistisk politik. Nu kender han i sagens natur ikke regeringens endelige lovpakke, da den slet ikke er skrevet færdig endnu, men de ting, som er lagt frem, har indtil videre fået det blå stempel af FN’s flygtningehøjkommissær Ruud Lubbers. Et stort flertal i den danske befolkning har bedt regeringen om at bremse tilstrømningen fra tredjelande. Det kan man så vælge at indtage en nedladende attitude overfor, sådan som man har gjort i mange år.
Resultatet bliver mere frustration og grobund for yderliggående synspunkter og handlinger. Det vil denne regering gøre alt for at undgå.
Derfor tager vi befolkningen alvorligt og fremlægger i denne uge et oplæg til stramninger, som vi finder nødvendige. Men jeg garanterer, at regeringen vil overholde alle de konventioner, som vi har forpligtet os på. Der er og bliver ikke tale om en politik, der diskriminerer på race, men det er vel fair nok at sige, at et dansk statsborgerskab indebærer visse rettigheder, som ikke er alle forundt. Hvad skulle vi ellers med statsborgerskabet?
VK-regeringen mangler ikke en fortælling. Det kan godt være, at den ikke er efter Qvortrups smag, men såvel valget som meningsmålingerne tyder på, at mange tilsyneladende kan identificere sig med den, og den affødte politik er realiserbar og målbar, og den forholder sig til virkelighedens verden fremfor teoriens ophøjede alter.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her