Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
26. februar 2002


Søren Krarups fortolkningsbesvær
20. FEB. – Hvem er i fokus i lignelsen om den barmhjertige samaritan? Søren Krarup forkynder tilsyneladende, at det er samaritaneren. Det får den udlægning; at vi skal tage vores næste alvorligt og hjælpe hvor og når han/hun trænger. Det er der vel næppe nogen der ikke vil give SK ret i. Men når SK derefter fordrejer lignelsen og gør den til en nærmest familiemæssig biting, holder lighederne op. Havde det været så simpelt havde den lovkyndige vel næppe afprøvet Jesus. Jesus ville da blot have svaret: »Dem, der er dig nærmest, f.eks. din familie«, og så var den potte ude. Lignelsen er et af de mest præcise billeder på næstebegrebet. Lignelsen har ingen helte, men den har en meget klar hovedperson og det er ikke samaritaneren, men den lidende i vejkanten – ’dig selv’. Lignelsen sætter os selv i den lidendes sted og spørger: »Hvem har du brug for nu?«, eller »hvem er nu din næste?«. Dertil kan man vel kun svare – hvem som helst! Men det er jo det vi ikke fatter. Og det er tilsyneladende der det går galt for SK, og det skævvrider Bibelens kærlighedsbegreb og gør det dobbelte kærlighedsbud til en lystspil der vel knap er bogen værdig. Vi taler om kærlighed, i bibelsk terminologi; barmhjertighed. Gudsriget er ikke en familieudflugt, men en accept af menneskeligheden og dens forskelligartethed.

Jasper Mortensen
Fruerstuevej 116, Svendborg

Besværligt regnskab
19. FEB. – De stadig hyppigere storme gør det sværere og sværere for os vikingeætlinge og endnu – for enkeltes vedkommende – sørejsende, at overse den af drivhusgasserne forårsagede klimakatastrofe. Forsidelederen den 19. februar handler da også om hvilke lande der er de største syndere/forbrydere – udspyr mest CO2 pr. indbygger. Men hvordan gør man det regnskab op? I august mødes utallige ansvarlige og miljøbevidste politikere fra hele Jorden i Johannesburg for at snakke om den livsnødvendige bæredygtige udvikling. Bliver det af den danske delegations flytransport forårsagede CO2-udslip ført på den danske konto på udrejsen og på Sydafrikas konto på hjemturen? Eller fordeles det mellem de skandinaviske lande i forholdet 2-2-3 i fald ’vi’ flyver med SAS tur/retur? Er flyejeren eller destinationen afgørende, når regningen skal skrives – og evt. betales?
PS: Danske toppolitikere har mange krævende jobs. Deres tid er kostbar og må ikke spildes. Derfor var det måke en god idé at chartre et Concordefly hos Air France eller British Airways i august?

Niels Stubkjær
H. C. Lumbyes Gade 10
2100 København Ø

Op med farten
20. FEB. - Ved at sætte fartgrænsen op, vil man kunne nedbringe ventelisterne på organtransplantationer væsentligt!

Rebekka Krarup
Ringparken 53, 1.th.
7500 Holstebro

Forfølg fedtet
Når de danske slagterier har ’skåret fedtet af grisen’ – skylder de os ’pølsespisere’ en god forklaring på, hvad der er sket med disse bjerge af fedtafpuds. For det ligner ikke de danske slagterier at smider noget væk, der kan spises!

Per Henriksen,
København S

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her