Læsetid: 5 min.

LÆSERDEBAT

Debat
9. februar 2002


Dyre besparelser
6 FEB – Det undrer mig, hvordan regeringen har regnet ud, at staten vil opnå store besparelser ved at fyre hver femte i Arbejdstilsynet (AT), samtidig med at statistikken viser, at Danmark om nogle år vil mangle arbejdskraft.
AT er som bekendt myndigheden, der håndhæver Arbejdsmiljøloven – en lov som kræver sikkerhed på danske arbejdspladser.
En af AT’s opgaver er at undersøge og dermed forebygge arbejdsulykker og -lidelser (og der er rigeligt at tage fat på). Når der i fremtiden vil være langt mellem tilsynsførende fra AT pga. nedskæringer, er det sandsynligt, at antallet af arbejdsulykker og – skader stiger markant. Hvordan hænger disse nedskæringer sammen med regeringens udtalelser om, at vi skal beholde folk på arbejdsmarkedet længst muligt?
Hvad med at beskytte de mennesker som allerede er i arbejde? Har vi virkelig råd til at overlade arbejdsmiljøet til arbejdsgivernes forgodtbefindende?
AT’s erfaring viser tydeligt, at ikke alle arbejdsgivere arbejder for et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Og hvordan kan Dansk Folkeparti støtte en så drastisk nedskæring indenfor arbejdsmiljøområdet, når de fleste af Dansk
Folkepartis vælgere, er arbejdere? En del arbejdsskadede kommer aldrig i arbejde igen men lever resten af deres liv på overførselsindkomster.
Besparelserne på arbejdsmiljøområdet giver besparelser lige nu, men på langt sigt kan »besparelserne« blive meget dyre både økonomisk, socialt og
menneskeligt for vores samfund.

Marianne Gefke
Arbejdstilsynet

Der er masser af børn på Christiania
6. FEB – I den halvsatiriske tv-udsendelse Indefra tirsdag d. 5.2. på DR2 laver de to journalister en slags halvsjov med politikere og statistik. Men ved at gentage fordommene om Christianias befolkning, uden at komme med de rigtige oplysninger ind imellem eller bagefter, så risikerer de at styrke fordommene. Tænk over det!
Når der siges: »På Christiania er der ingen børn, og alle er over 50 år« osv.... sådan bare for at være halvmorsomme, så er det fordi en del danskere tror, at sådan er det. Og de får ikke mulighed for at se virkeligheden. Ikke et eneste barn var der på billederne fra fristaden, selv om vi for nylig har måttet udvide institutionerne til hele to børnehaver, ud over vuggestuen og fritidsklubben.
Den seneste opgørelse, fra Københavns Kommunes statistiske kontor i 1998 fortæller, at der ud af områdets 958 tilmeldte beboere er 119 børn mellem 0 og 10 år, og 86 christianitter mellem 11- 20 år.
Gennemsnitsalderen er 35 år.
Og der er tryk på fødslerne for tiden, bl. a. fordi mange unge par er rykket ind. Til almen oplysning.

Nils Vest, filminstruktør
Bådsmandsstræde 43
1407 København K

Pas på lakken, Prins Henrik
7. FEB – Den aktuelle pinagtige ballade i kongehuset får mig til at tænke på titlen på en kendt roman af forfatteren Vita Andersen: Hold kæft og vær smuk.
Der er med HKH Prins Henriks åbenhjertige udtalelser kommet nogle gevaldige ridser i lakken på monarkiet, og det er ikke så godt, for hvad er kongehuset i dag i grunden andet end en gevaldig gang lak oven på en mølædt substans af standshovmod og urgamle ufortjente privilegier holdt løseligt sammen med et klister af næsegrust snobberi, gammelmodig nostalgi og savlende sentimentalitet?
Og hva’ så, – gør det noget? – når skroget nu alligevel ikke skal ud at køre på de livets landeveje, hvor almindelige dødelige befinder sig?
Måske ikke så meget – men så må man også med rimelighed kunne forlange, at lakken i det mindste holdes nogenlunde hel, sådan set ud fra en rent æstetisk betragtning.

Søren Blaabjerg
Rosenvænget 135
8362 Hørning

Krydskulturelle ægteskaber
4. FEB. – Mona Sheikh går den 31. januar ind for, at man (regeringen) målrettet satser på at fremme mangfoldigheden. En integrationspakke kunne »eksempelvis indeholde forslag om flere krydskulturelle ægteskaber«, skriver hun. Og det er da et sjovt forslag, bortset fra, at de fleste nok ville have sig frabedt at få staten til at være en skjult medspiller i spillet om, hvem den udvalgte skal være. For øvrigt, ifølge Kristeligt Dagblad for den 28. januar hævder islamisk råd i Norge, at islam ikke tillader ægteskab mellem en muslimsk kvinde og en ikke-muslimsk mand. En sådan islamisk regel vil vel så være at ophæve ved lov. Eller går det ud over religionsfriheden?

Ricardt Riis
Carolinelundsvej 53, Horsens

Ondskabens akse
7. FEB – Så mødes ondskabens akse i USA. Den zionistiske terrorist og krigsforbryder Ariel Sharon, den religiøse fanatiker og professionelle bøddel Georg W. Bush og endelig højreekstremisten og krigsfanatikeren Donald Rumsfeld mødes for at drøfte nye zionistiske terroristanslag mod palæstinenserne. Nu må EU og NATO gøre noget.

Per Holm Knudsen
Tommesensvej 2
DK 8450 Hammel

Prinsen og det hele
7. FEB – Svinedrengen fik prinsessen og det halve kongerige. Så må drueplukkeren fra Cahors også være tilfreds med prinsessen og det hele rige, ikke sandt?

Birk Keller
Wesselsgade 10
2200 Kbh. N

Anders Machiavelli Rasmussen
7. FEB – De seneste dages begivenheder får en til at stoppe op og tænke sig om en ekstra gang. I over et år har man været vidne til en velsmurt borgerlig mediemaskine uden uautoriserede lækager og med en veltilrettelagt tidsplan over forløbet efter valget. Og så skete det. En aften i slutningen af november 2001 kom forløsningen af otte års frustrationer.
Hurtigt efter var Foghs teflon-klædte kabinet i fuldt sving med at ’rationalisere’. Først diverse puljer og nævn, dernæst selve administrationen i ministerierne. Men hov hvad var det? 650 millioner skulle spares på universiteterne og ungdomsuddannelserne.
Nationen var i oprør, oppositionen gned sig i hænderne, medierne overfaldt det knap døde ådsel med glubsk appetit og regeringen var »handlingslammet«. Så da nyheden var nået ud i de fjerneste afkroge af Danmark og indignationen var på sit højeste, kom Pia, de svages og nu også akademikernes beskytter, på banen. I dag er Dansk Folkeparti »stuerent, ansvarligt, og regeringens sociale samvittighed«. Men er det ikke lidt pudsigt at regeringens første alvorlige ’Nyrup’ kom så belejligt og legitimerede DF som regeringens samarbejdspartner. There is something rotten in the State of Denmark.

Nikolaj Krogh-Jensen
Glanshatten 52A
5220 Odense

Elev-oprør?
7. FEB – Endelig er der sket en opvågning af UNGDOMMEN og elever i landets fire største byer er gået på gaden for at demonstrere mod Amatør-regeringens vanvittige og tåbelige nedskæringer. Blot, vil jeg minde jer elever om at huske, hvem det var, der ville skære ned (ligesom i 80’erne) og stemme derudfra når i næste gang skal til valg. Og husk lige at minde jeres selvtilfredse forældre om også at bruge hovedet næste gang.

Bent Brogaard
Provstevænget 5,
8464 Galten

Unitarer støtter de svage
4. FEB. – Apropos citatet af Ralph Waldo Emerson vil det forhåbentlig interesse nogen at vide at han var unitar, og at et kritisk samfundsengagement og støtte til svage og udsatte samfundsgrupper er et kendetegn for unitarer.
Som en aldeles dogmefri religion er unitarismen det mest radikale udspring af reformationen. Herhjemme blev Unitarisk Kirkesamfund grundlagt i 1900 af bl.a. Mary Westenholz (Karen Blixens navnkundige moster) og præsten Uffe Birkedal som en reformbevægelse inden for folkekirken, kaldet Det Fri Kirkesamfund, men ved en højesteretsdom i 1908 blev det forbudt Mary Westenholz – og dermed samfundets øvrige medlemmer – også at være medlem af folkekirken! I 1928 opførtes Unitarernes Hus (kirke) på Dag Hammarskiölds
Alle 30 i København.

Vagn Plenge
Brydegårdsvej 17A, Måløv

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her