Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
26. februar 2002


Tag oversætternes penge
21. FEB. – Det forlyder, at Ester Larsen (V) på et møde mellem Folketingets Kulturudvalg og Dansk Forfatterforening/Danske Skønlitterære Forfattere spurgte sidstnævnte gruppes formand, Georg Metz, om han ikke var enig i, at man blot kunne fratage oversætterne deres bibliotekspenge og fordele dem mellem forfatterne.
Mon Ester Larsen vil være så venlig at uddybe dette kulturpolitisk interessante synspunkt, og vil Georg Metz fortælle, hvad han svarede?

Allan Hilton Andersen
oversætter
Westend 7, Kbh. V

Socialistisk vision for Europa
19. FEB. – Enhedslisten har besluttet at understrege, at Keld Albrechtsens udspil om partiets EU-politik stod for egen regning. Det har Albrechtsen selv understreget, så det er der i og for sig ikke noget overraskende i. Til gengæld er det beklageligt, at denne konstatering bliver brugt som et forsøg på at lukke debatten. Idet det påstås at Albrechtsens udspil skulle skabe uklarhed om listens linie i EU-spørgsmålet. For på denne måde er hovedbestyrelsen med til at forfladige debatten. Man fastholder at der er tale om et spørgsmål på to bogstaver som skal besvares med en stavelse. Med et Dansk Folkeparti, som med al mulig tydelighed demonstrerer at der findes rigtig dårlige grunde til at sige nej til EU, er der tværtimod brug for at der fokuseres på, hvorledes en demokratisk og solidarisk udvikling i Europa må se ud. Især fordi den aktuelle udvikling i EU er så langt fra at være demokratisk. Udviklingen i Danmark efter det seneste folketingsvalg gør det påkrævet at tale om, hvordan en socialisme i Danmark kunne se ud. På samme måde er det påkrævet at tale om hvad der mangler i EU i forhold til demokrati og solidaritet. Afvisning af ethvert overstatsligt samarbejde uanset indhold, bare fordi de politiske styrkeforhold ikke gør det umiddelbart realpolitisk gennemførligt, giver indtryk af manglende konsekvens mellem arbejdet på nationalt og internationalt plan. Det politiske alternativ kræver selvfølgelig en ændring af verden som den ser ud i dag. Det er vel netop pointen i at Enhedslisten arbejder for en socialistisk revolution.

Peter Bjørntoft
Mozartsvej 15, Kbh. SV

Hvad gør vi nu
19. FEB. – Født cirka 1945. Hvad gør vi nu? For at hæge om de gamle værdier? Hvordan holder vi fast i det der varmede vores sjæl op i 60’erne og 70’erne? Os der har læst Henry Miller, Dostojevskij, Strindberg. – Os der nu har set det airconditionerede mareridt blive til virkelighed. Os der hader informationsteknologi. Os der ikke kan finde os til rette her i det her Danmark 2002. Hvordan overlever vi her i Røvens og Afføringens tidsalder? – Ja, vi bor jo i Danmark. - Skal vi lave en forening (ha, ha)?

Niels Ebbe Jensen
Torvevænget 92
8310 Tranbjerg J

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her