Læsetid: 2 min.

LÆSERDEBAT

Debat
23. februar 2002


Kristne er lige
19. FEB. – I »Søren Krarup nærmest næsten«, Information den 9.-10. februar, kunne man læse om de kulturradikale:
»Denne dyrkelse af det retfærdige menneske, som også kommer til udtryk i den franske revolution, hvor man ligesom i den russiske finder ud af, at nu skal vi afskaffe uretfærdigheden ved at slå den ihjel«. Man kan kun give ham ret, men samtidig er Danmark et eksempel, hvor forandringer kan ske på en fredelig måde (Grundlov 1849).
Man læser, at de kulturradikale »dyrker jo det abstrakte menneske«, men han dyrker noget, som er abstraktionen selv, nemlig Gud.
Endnu engang blev man tvunget til at fordøje Krarups personlige fortolkning af »at elske sin næste« som bliver begrænset til de nærmeste og inden for de nationale grænser, men hvis dette var, hvad Jesus mente, så ville kristendommen være forblevet et lokalt fænomen, ikke? Men det er ikke tilfældet, simpelthen fordi kristendommen betragter menneskerne lige, uanset om de bor i nærheden eller tusind kilometer borte, og uanset hvor fattige de måtte være.
Er det så svært at kapere dette enkle, fredelige begreb?

Francesco Minopoli
Lyngborghave 22
3460 Birkerød

Return to sender
14. FEB. – »Folk« (den 13. febr.) fortæller, at Gore Vidal vil flytte »sine personlige papirer, inkl. brevvekslinger med Tennessee Williams og Upton Sinclair« fra et universitet til et andet. Det må i så fald dreje sig om de breve, som Vidal har skrevet til Williams eller Sinclair, idet, hvis jeg ikke tager fejl, brevskriveren altid ejer sine (egne) breve. Så der kan opstå problemer, når den ene vil, og den anden ikke vil offentliggøre dem: F.eks. i tilfældet Simone de Beauvoir og Nelson Algren har vi således kun hendes breve til ham på tryk. De tekster (jeg siger ikke ’breve’), som Niels Bohr efter krigen skrev til Werner Heisenberg er derfor ikke breve (in stricto sensu), idet de aldrig blev sendt afsted; brevet fra Heisenberg til Bohr – som den norske (?) institut-bestyrer viftede med i tv, ejes derimod ikke af Niels Bohr Instituttet og skulle derfor returneres til Heisenbergs arvinger. (Forresten har jeg brændt min eks-venindes breve til mig; jeg overvejer nu, om jeg skal kræve mine til hende tilbage: Tænk, hvis hendes mand finder – og brænder – dem...)

Wilfried Schuhmacher
Kirkebakken 13
4621 Gadstrup

Succeskriterier
18. FEB. – Klavs Birkholm kommer langt omkring, når han vil formulere den kulturradikale provins i mandagens Information. Men hvad har han på sinde? Han taler for eksempel om de postmoderne succeskriterier, men uden at det klart fremgår, hvori de består.
Hvad mener Birkholm med »postmoderne«, og hvad er det for kriterier, han har i tankerne?
Det kunne være oplysende både at få klarhed over hans modernitetsforståelse og over de kriterier for succes, som angiveligt skulle være gældende i det såkaldt postmoderne.

Ole Løw
Nyboderhusene
8270 Højbjerg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her