Læsetid: 2 min.

Regeringen mangler energi

Miljøpolitikken er liberalt hykleri når det er værst, og dækker udelukkende over, at miljøet ikke optager regeringen
Debat
11. februar 2002

Miljø
Regeringen har med finansloven valgt at skære drastisk ned på miljø- og energiområdet både nationalt og internationalt. Herhjemme blæser de liberale politiske vinde kraftigt, men regeringen stoler åbenbart ikke så meget på bæredygtigheden, at man også tør satse på at bygge hav-vindmølleparker. Regeringen har således skrottet tre af slagsen, der skulle have været opført de kommende år.
Det er en meget kortsigtet løsning, uanset om man ser det fra et erhvervs- eller miljøpolitisk perspektiv. På miljøområdet går det stik i mod en række internationale aftaler og europæiske målsætninger om at begrænse forureningen, herunder især den hastigt stigende CO2-udledning.

Gode kort på hånden
Men det er også et erhvervspolitisk selvmål: En satsning på havvindmøller og stadig udvikling af teknologi inden for vedvarende energi, vil give den danske vindmølleindustri supergode kort på hånden, når fremtidens energimarkeder skal indtages! Danmark er allerede førende på området, da møllerne beskæftiger godt 15.000 mennesker og omsætter for 12 milliarder årligt, hvoraf den største del hentes på eksportmarkederne.
Men de beløb kan om nogle få år komme til at virke ganske beskedne, hvis regeringen træffer de rigtige beslutninger.
Den nyligt lancerede europæiske grønbog om fremtidens energiforsyning lægger nemlig op til, at landene bør satse betydeligt mere på vedvarende energiformer (VE). Selv om mange af de andre europæiske lande ikke tager det alt for alvorligt nu, vil forbruget og nedskrivningen af de fossile brændstoflagre og stigende CO2-forurening på et eller andet tidspunkt fremtvinge en stor efterspørgsel af VE-produkter og anden teknologisk know how.

Bendtsen og logikken
Det burde gøre et indtryk på ministeren, der får rigeligt brug for fremtidige indtægtskilder, når det perspektivløse skattestop skal finansieres.
Den logik afholder dog ikke energiminister Bendt Bendtsen fra at fastholde, at det danske erhvervsliv bliver ramt på konkurrenceevnen pga. dyrere elpriser.
Han har sagt, at det vil koste erhvervslivet 900 mio. kroner, hvis Danmark opfører havvindmøllerne. Men det er forkert! De 900 millioner er, hvad det koster at bygge møllerne.
Når markedsprisen for den producerede el er betalt, er omkostningerne blot cirka 300 millioner. Af dem skal erhvervslivet betale cirka halvdelen, det vil sige 150 millioner – vel at mærke over en længere årrække fra 2007. Radikal logik siger, at 150 mio. er en mindre investering holdt oppe mod 12 milliarder og renere luft.
Regeringens logik er en helt anden: Når det gælder bekymringen for miljøet forsøger regeringen at legitimere nedskæringer herhjemme med, at vi køber os til et bedre miljø i vores østeuropæiske nabolande, formelt set ved at købe CO2-kvoter.
Bortset fra at regeringen også har beskåret den internationale miljøbestand til ukendelighed, så er det liberalt hykleri, når det er værst, og dækker udelukkende over, at miljøet ikke optager regeringen.

Modsat logik
Det ville måske være troværdigt, hvis den samme logik gjorde sig gældende på andre områder. Men når det for eksempel gælder sundhed er den helt modsat. Her har man taget godt 1,5 milliard kroner fra udviklingslandene og overført til danske hofteoperationer.
Der er næppe nogen som vil modsige, at 1,5 milliard vil give mere sundhed i Afrika end i Danmark. Hvem sagde mest for pengene? Og så har vi slet ikke nævnt, at et dårligere miljø blot vil belaste de danske sygehuse yderligere, men så overfører regeringen vel bare endnu flere penge fra miljøkontoen til sundhedssektoren…

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her