Læsetid: 3 min.

Stop jøderiet

Så vælg da livet, som Bibelen siger. Og se så at få lagt al dette ’jødehaderi’ på hylden
Debat
18. februar 2002

Mellemøsten
»Hold op med jeres jøderi«, er et kendt Georg Brandes citat, med hvilket jeg vil komme Bent Melchior i møde med udstrakt hånd. Den 23. januar beskylder Melchior mig for »frasefyldt had til jøder i al almindelighed og til Israel i særdeleshed«, hvad jeg mener er en uberettiget, men så grov anklage, at den selvfølgelig skal frem i dagens lys.
I de 15 år, jeg har arbejdet for fred i Mellemøsten, har jeg hverken på skrift, i tale, ja end ikke i tankerne udtrykt mig »antijødisk« eller »antiisraelsk«. Det at hade er mig aldeles fremmed, da min nysgerrighed for at finde ud af hvorfor uenighed opstår, kommer hadet i forkøbet. Altså, Bent Melchior kom med beviser for din påstand, så vi kan komme videre.
Det nødvendige spørgsmål, der dernæst skal belyses, er, hvorfor Melchior altid fremmaner det jødiske, henholdsvis det antijødiske som et spøgelse i enhver diskussion om en retfærdig fred i Mellemøsten. Det er da ikke specielt jødisk at besætte, stjæle og ekspropriere andres ejendom, lige så vel som det ikke er antijødisk eller udtryk for »et had til jøder« at modsætte sig dette. Det er ej heller særligt jødisk at udføre tortur eller dræbe børn med jagtriftel – og derfor heller ikke antijødisk at påtale dette.

Besværliggjort debat
Melchiors evne til omskrivninger besværliggør en seriøs debat. Jeg påstår (23. januar), at Melchior går ind for tortur af palæstinensere. Straks hænger Melchior mig ud som løgner. Hvad er rigtigt? Et eksempel kan måske skabe klarhed.
Den 10. december i Berlingske Tidende formulerer Melchior sig om tortur som en ’metode’, der skulle forhindre palæstinensiske gengældelsesangreb på Israel. Melchior går her ind for det, som Ambassadør Gillon omskriver til moderat fysisk pres. Det ved jeg tilfældigvis, hvad er. I slutningen af 40’erne var min nærmeste ven i den uheldige situation at være torturoffer. Nazisterne havde brugt moderat fysisk pres for i satanisk vellyst at tvinge oplysninger ud af ham om frihedskampen, jødetransporterne, sabotageaktioner o. lign.
Dette foregik på det tidligere vandrehjem Visborg i Helsingør, der var SS-center under krigen. Man rev kun neglene af hænder og fødder og sparkede ham moderat i hovedet, så tænderne brækkede, og der opstod brud på underkæben. At få skoddet cigaretter på huden var heller ikke grov tortur, men tortur var det.

Variable metoder
Efter krigen var min ven meget tilbageholdende med at tale om dette. Han var indesluttet og flov over det, der var overgået ham. Nogle år efter tog han sit liv. Sådan virker tortur. Også selv om de omtalte ’Methoden’ kan varieres. I Israel ryster de ’bare’ ofret, til hovedet dingler kraftesløst fra side til side. Ét ryst giver piskesmæld, en snes stykker og man er invalid for livstid.
Er det mon ikke faldet Bent Melchior ind, at den revisionistiske zionisme, som helt har overtaget styret af Israel i dag, ligger faretruende tæt på det, som nationalsocialismen udviklede sig til.
Med grådighed udvider man sine, af FN fastlagte, grænser mod øst, indfører tortur og likviderer modstandere.
Man ser for sig det mytologiserede tusindårsrige – det tredje – opstå; men er det holdbart i længden? Er det ikke bedre, at sikre de oprindelige grænser nu? Bedre, at blive ved med at gentage, at palæstinenserne også er mennesker?
Så vælg da livet, som Bibelen siger. Både for de jødiske tilflyttere og de fire millioner palæstinensere der var der i forvejen. Og se så at få lagt al dette ’jødehaderi’ på hylden. Bent Melchior skal være velkommen til at gøre en indsats i Humanistisk Forum mod Besættelse og Tortur.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her