Læsetid: 3 min.

Telløgge Anners

Det var slet ikke så slemt ment, den ideologiske profil skulle pudses
11. februar 2002

Poletæk
Og man troede Anders-manden, eller man undrede sig måske snarere... Man var blevet ledt dérhen – eller måske snarere én gang to gange rundt om sig selv, således at man nu stod halvt undrende, halvt svimmel overfor den kommende åbenbaring.
Den var dérude, ikke, déngang, altså, hvor man også selv begyndte at synes, at det – selvom det var et slidt trick, også var et billigt trick konstant at stikke ham – dén sympatiske, måske lidt stive mand – en minimalstatsbog i ansigtet, han havde skrevet i sin vilde ungdom.
Og hele det midtersøgende præcisionsbombardement og Tony Hair-manererne. Forsonlig og forsirende og udglattende: , det var jobbet som næstformand, men hér har I manden i midten af partiet i midten.
Socialdemokratisk, måske, i starten af den fireårige Valgkamp – men nej: Venstre, ved I, véd I, hvor I har. Parat til en klar borgerlig markering, en fast hånd, en fast kurs – når en meningsmåling godtgjorde det formålstjenstligt.
Og en kommende statsminister kunne kort før Valget konstatere, at det nærmest var en tilfældighed, at Venstre stod for de samme ting, som Vælgerne Ville, i følge meningsmålingerne.
Der var taget klart sigte på regeringsmagten, virkede (dis)kursen i forløbet forvirrende, men det var vel part of the plan. Og man må beundre. Hatten af og smæk for spareskillingen.
Men nu er han her så, Anders, og hvordan er han så? Er ’ulven løs’, som de skreg så alt for mange, mange gange i det socialdemokratiske glashus. Nej – men ulvene er løse. Hele det glade, halstarrige, selvsikre kobbel af regeringssoldater med flertal. Buldren og bragen og ikke uden komik.
Men hvor er han selv? Er Anders en and (kryds liste A)? Ministrene – uhh! de tromler og træder og tordner frem – og spinaten og bedre argumenter under fode, hvis fakta skulle drille ideologien, den liberalistiske, den eneste ikke-totalitære ideologi af dem alle. Godt vi har den, den ér og bli’r den eneste.
Men Anders? Han må være lidt ubekvem ved det hele – sådan virkede han ved nyt-årstalen – sådan når den længe ønskede regeringsmagt pludselig er der. Men han arbejder vel, er simpelthen optaget og dedikeret, og nu skal regeringssoldaterne bare lige prøve bajonetterne og spareknivene af og blæse i trompeten, så det fylder hele sendefladen. Så falder det nok så meget til ro, at kun de selvglade fremturer; dem er der selvfølgelig nok af.
Men jeg skriver egentlig bare for at fortælle, at nu bli’r der sgu skægt at være i underklassen, når mindstelønnen sløjfes, og deltidsarbejde kan dikteres, mens ’arbejdsmiljø’ bli’r et spørgsmål om hvilke malerier og hvad slags bløde stole og hvilken repræsentationssprut, der skal være på direktionsgangene. (»Ér det da ikke dét?«).

Gode ord og varmestuer
Og man kan jo altid gå på nedsatte dagpenge i stadigt kortere tid. Og ’de svageste’ har det jo allerede mere end hedt med al den omklamring og de gode ord. Og ellers er der jo varmestuerne. Og ret beset er ’hjemløs’ jo også et valg... – De kan måske med tiden komme i et privat fængsel og på dén måde bidrage til markeds, undskyld, samfundsøkonomien.
Så altså – ’den nye regering’, med vor mAnd (i HavAnda) med blåsort hår i (foreløbig diskret) front: På ét punkt er det lissom den gamle regering eller som at tænde for nyhederne på et givet tidspunkt eller iaggtage markedskræfterne i funktion (og som religion) eller sig selv – såmænd bare – i ’bagklogskabens evindelige bakspejl’: Var det en Monthy Python-joke eller et indslag i Casper & Mandrilaftalen ville det være sindssygt morsomt.
Nu ligger det bare ét eller andet tragisk intetsigende sted midtimellem hverken og eller. Konstatérbart, virkelighed, absurd og fornuftsstridende: Le eller græd eller skrig eller ta’ del (og gør det både værre og bedre) – den er der, do! Nu med Anners, og telløgge med dét.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu