Læsetid: 3 min.

Fodboldhelten

Hvorfor skulle det ud af Danmarks én million fodboldspillere netop være Brian Mikkelsen der blev ’kulturminister’?
9. marts 2002

Skåret ned
Det er ofte svært med kulturministre. Man husker endnu i dag Jytte Hilden eg hendes kolbøtterier. I modsætning til fagministrene vælges kulturministeren nemlig ikke efter kvalifikationer. En kulturminister behøver aldrig at have åbnet en bog eller set et teaterstykke. Han skal bare have forstand på fodbold. Hvad om man valgte en udenrigsminister efter hans evner i bordtennis? Eller en undervisningsminister efter hendes færdigheder i mavedans? Eller en landbrugsminister efter hans hurtighed på ski?
Men nu skal Brian Mikkelsen altså være klog og ansætter en tænketank (uvist til hvilken pris). Han tager Morten Grunwald, der efter en gloriøs fortid især har promoveret musicals – denne gøgeunge, der siden har fortrængt så godt som næsten alle andre teaterformer og ikke mindst den egentlige scenedramatik. Og så Danten Cederholm berømt for kun at lave forestillinger for folk under 20 år og andre senpubertære. Men så behøver voksne jo heller ikke at gå i teatret – hvad de så heller ikke gør. Så den foreløbige status er ganske klar: teaterforstillinger er blevet til shows og middagsunderholdning, tv-teatret med sine serier er blevet den rene discount eg om et par er teaterbygningerne sikkert blot et sted, hvor man går hen og ser tv-shows.
Med dette valg af rådgivere signalerer Brian Mikkelsen altså, at denne udvikling skal køres igennem så hurtigt som muligt: flere dyrere og dyrere og reklameopblæste musicals og resten af området frit overladt til den grasserende ungdomskultur. Dansk dramatik bliver en sjældenhed, som man skal lede i fortiden efter. Det altafgørende princip er det kommercielt-reklamemæssige. For den konservative Brian Mikkelsen har jo forlængst ladet forstå, at medierne ikke er til for publikums skyld, men for at reklamen kan tjene penge og i det hele taget bestemme vores verdenssyn og livsstil – ivrigt opbakket af journalister, speakere, forskræppere, og andre nyhedsformidlere, der alle efterhånden gør indtryk af at være bestilt og betalt af en eller anden reklameindustri. En yderst uheldig alliance – men mer effektiv end noget stalinistisk system.

Afskaf forfatterne
Hvad bøgerne angår er Brian Mikkelsen ganske direkte: det er ikke nødvendigt at afskaffe litteraturen. Man kan nøjes med at afskaffe forfatterne. Og her drejer det sig ikke om tonstung uvidenhed men om anvendt politik: regeringen har overtaget hele den kulturløshed og det kulturhad, der præger Dansk Folkeparti. Den latente kulturuvilje, der har luret i de borgerlige partier, kan de nu få udløsning for ved at lade DF gøre det beskidte arbejde. Sjældent har man set en regering der så fanatisk er gået efter en enkelt og økonomisk vakkelvorn minoritet og dennes, livsbetingelser.
Hvilken anden befolkningsklasse er blevet beordret til i løbet af et par år at gå 50 procent ned i indtægt? Det er lidt vanskeligt at forstå, at en regering der vil pynte sig med nationale værdier gør alt for at udslette den nationale identitet, der netop er skabt gennem tiderne af forfatterne og kunstnerne. Lad os beholde badevandet bare vi kan blive fri for børnene, synes denne regering at mene. Hvorfor man så har anskaffet sig denne afskaffelsesminister også kaldet Brian Mikkelsen.
Så farvel til de konservatives sleske legen »nobelt kulturelle«, farvel til Venstre, dette landets største kulturdøde parti og velkommen til Dansk Folkeparti med sin mavedans, denne muslimske uskik som nu er partiets nationale bomærke.
Men kunne man i det mindste ikke blive fri for at høre på Brian Mikkelsen og hans fjumrede drengefraser. Hver gang han åbner munden, tænker man bekymret: Den dreng kommer ikke op i næste klasse. For hvordan kunne vi dog være så uheldige: Hvorfor skulle det ud af Danmarks én million fodboldspillere netop være Brian Mikkelsen der blev »kulturminister«?

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu