Læsetid: 3 min.

LÆSERDEBAT

19. marts 2002


Bevisbyrden
13. MAR. – Er der stadig intet behov for beviser eller indrømmelser, før en mistænkt dømmes i avisens spalter?
Endnu engang (12. marts) fremgår det i Informations leder, at al-Qaeda står bag terroraktionen i USA den 11. september 2001.
Samme dag gentages det i Radioavisen, at der er formodet tvivl vedrørende ansvaret for en tidligere terroraktion i Moskva tillagt tjetjenske oprørere, hvor 250 blev dræbt ved et bombeattentat mod en beboelsesejendom. Meget tyder nu på, at FSB, med Putins vidende, har spillet en væsentlig rolle, for ikke at sige sandsynligvis er de egentlige terrorister. I det mindste er der ikke pågrebet skyldige, hvorimod aktionen har været brugt som påskud for øget og voldsom fremfærd mod det tjetjenske folk.
At noget lignende kunne gøre sig gældende i USA, er vel ikke usandsynligt med blot et mindre kendskab til CIA’s virke gennem historien.
I det mindste er der stadig ikke ført noget bevis for al-Qaeda eller andres eventuelle skyld, ligesom heller ingen gruppe har påtaget sig en sådan.
Derimod findes der masser af beviser på, hvem der har haft størst gavn af terrroraktionen den famøse 11. september. Nemlig våbenindustrien. USA’s militærbudget er øget med 15 procent. En stigning, der beløbsmæssigt overstiger England og Frankrigs samlede forsvarsbudgetter.
Jo, som det fremgik i en artikel af Bente Bundgaard samme dag, »Dr. Strangelove lever ganske tydeligt stadigt i Pentagon«.

Martin Christensen
Barthsgade 6, Århus N.

Hilsen fra en bagatel
13. MAR. – En stor norsk digter, som også kan kaldes dansk, gjorde ordet bagatel berømt. Enhver, der læser dansk, bør kende ham. Kendt var han i sin samtid, end mere berømt blev han efter sin død, Johan Herman Wessel. Under sit portræt skrev han:
»Han syntes fød til Bagateller,
og noget stort han blev ej heller.«
Han havde sit hyr med det daglige brød, det er helt klart, at han ikke kunne leve af sin efterfølgende berømmelse. Omfanget af hans produktion ville ikke have kastet mange biblioteks-penge af sig, han ville helt sikkert være faldet under bagatelgrænsen. Hans jobansøgning er vel den berømteste i Danmark. Han ønskede »lidet at gøre, men meget at fortjene«, vel sagtens fordi han så, at der var mange, der klarede sig på den måde. Han overså måske, at de ikke legitimerede sig som digtere.
Efterlønnen sparede man også, for han døde i en alder af 43.
I vore dage holder de folk sig levende. Har man ikke taget livet af dem, ved at putte dem under diverse bagatelgrænser, afskærer man dem fra efterløn, ved at de skal redegøre for timeforbruget til deres produktion. Det ved enhver, at de bruger en masse tid på deres bagateller. At blot modregne i deres bagatelfortjeneste ville jo være rent til grin. Det kaldes handlekraft, forstår jeg. Man ser det hver dag i skolegården, når de store slår på de mindre. Det er synd for ofrene, ja, men også åbenbart, at de stærke ikke er så stærke, som de tror.

Per-Olof Johansson
Box 58, 3450 Allerød

Nytår 2003
Uddrag af den fungerende statsministers nytårstale i radioen den 1. januar 2003: Regeringen agter at ophæve undtagelsestilstanden med udgangen af januar måned. Vi må forvente, at det endnu et stykke tid er nødvendigt at gøre brug af civilforsvaret og militæret til støtte af politiets bevogtningsopgaver. Regeringen vil gøre brug af de ledige og udvalgte indsatte i fængslerne til oprydning og genopbygning.

Ivan Gullev,
Vesterbrogade 176, Frederiksberg

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu